Suoraman koulun opettajat ovat erottamattomat ystävät ja työpari – ystävykset aloittivat silloisen kansakoulun ensimmäisellä luokalla tasan 50 vuotta sitten

0
Eija Turunen ja Pia Keskinen ovat parhaita ystäviä. Lisäksi he ovat toisiaan täydentävä työpari. Keinu, jossa opettajat istuvat, sijaitsee samalla paikalla kuin 50 vuotta sitten.

Eija Turusen ja Pia Keskisen silmäkulmiin kihoaa vuoroin liikutuksen ja vuoroin naurun kyyneleitä, kun he muistelevat kouluaikojaan ja työuraansa 50 vuotta täyttävässä Suoraman koulussa.

Naisten yhteinen, melko ainutlaatuinen tarina sai alkunsa vuonna 1969, jolloin he astelivat ensimmäiselle luokalle juuri valmistuneeseen, silloiseen Suoraman kansakouluun. Keskinen kävi Suoraman koulua kuusi ja Turunen neljä vuotta.

Myöhemmin he opiskelivat samalla vuosikurssilla Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitokselta luokanopettajiksi. Opiskeluaikana koulukaveruus syveni ystävyydeksi. Valmistuttuaan naiset saivat töitä entisestä opinahjostaan Suoramalta. Samaisessa koulussa he työskentelevät edelleen. Ystävyys on säilynyt vahvana vuosien kuluessa.

– Laskeskelin, että olen kohta yhteensä 40 vuotta porhaltanut tänne ensin kouluun ja sitten töihin, Keskinen muistelee.

Hänestä ja Turusesta on tullut lähes erottamaton työpari. He ovat opettaneet aina rinnakkaisluokkia, pääasiassa ensimmäisen ja toisen luokan oppilaita. Ja vieläpä vierekkäisissä luokkahuoneissa.

– Koko aikana vain yksi seinä on erottanut meidät. Paitsi parakeissa ollessamme seiniä oli kaksi, koska välissä oli eteinen, Turunen huomauttaa nauraen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eija Turunen on säästänyt 50 vuotta sitten käyttämiään koulutarvikkeita ja tekemiään vanhoja käsitöitä.

Yli 30 vuotta opettaneiden ammattilaisten työn kivijalka on vahva arvopohja: jokaiseen lapseen pitää suhtautua lämpimästi ja lempeästi sekä kohdella häntä ainutlaatuisena yksilönä.

Arvot ovat peräisin Turusen ja Keskisen omilta opettajilta. Keskinen ehti saada opastusta työhönsä myös ensimmäiseltä opettajaltaan.

– Muistelen lämmöllä ekaluokan opettajaani Terttu Niemeä, jonka perehdytettävänä ehdin olla aloittaessani työt Suoraman koulussa, Keskinen sanoo.

– Myös Marja-Terttu Mäkelä opasti meitä nuoria, Turunen mainitsee.

Nyt hän ja Keskinen toivovat voivansa vuorostaan mentoroida nuoria kollegoitaan. Hiljan valmistuneilla taas on valtavasti uutta tietoa ja osaamista, josta pitkään opetusalalla työskennelleet voivat ammentaa osansa. Keskinen vertaakin koulun työyhteisöä palapeliin. Sen jokainen, erilaisilla vahvuuksilla varustettu jäsen, on kuin yksi palapelin palanen. Vasta yhdessä niistä syntyy yhtenäinen ja vahva kokonaisuus.

Turusen ja Keskisen uraan on mahtunut jos jonkinmoisia uudistuksia, muutoksia ja kokeiluja, eikä koulumaailman kehityksen tahti ole viime vuosina ainakaan hidastunut. Opettajat pohtivat, että muutosten puhureissa on tärkeää muistaa, että alkuopetuksen tärkein tehtävä on toivottaa lapsi tervetulleeksi kouluun. Ensimmäisten kouluvuosien aikana opetellaan muun muassa elämän- ja tunnetaitoja sekä valmiudet lukemiseen, kirjoittamiseen ja laskemiseen.

Digitalisaatio on yksi eniten koulunkäyntiä muovannut tekijä. Se on tuonut mukanaan paljon hyvää, esimerkiksi viestiminen kodin ja koulun kautta hoituu nykyään nopeasti sähköisten järjestelmien kautta. Turunen ja Keskinen näkevät digitalisaation vaikuttaneen myös kielteisesti. Heikentyneen tuntuu esimerkiksi lasten kyky kantaa vastuuta, koska asioista ei tarvitse huolehtia itse.

– Jos kehotan tuomaan muovikassin roskien keräyspäivää varten, joku kysyy, että kai laitat muistutuksen Wilmaan, Keskinen toteaa.
Hän ja Turunen ovat huomanneet, että koululaisista on tullut aikaisempaa lyhytjännitteisempiä. Epäonnistumisen sietäminen on välillä hankalaa.

– Monia sitkeyttä vaativia, pidempiaikaisia käsitöitä ei enää voi teettää, koska kärsivällisyys ei riitä niiden tekemiseen, Turunen huomauttaa.

Osa pienistä koululaisista kaipaa huomattavan paljon opettajien läheisyyttä. Kokeneet opettajat toivovatkin, että vanhemmat kysyisivät lapsiltaan päivittäin kuulumisia ja olisivat kotona läsnä – antaisivat jälkikasvulleen aikaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Koulun ovi sijaitsi samalla paikalla 50 vuotta sitten, kun Pia Keskinen ja Eija Turunen aloittivat Suoraman koulussa ensimmäisellä luokalla.

Suoraman koulurakennus on 50 vuoden aikana uudistunut ja laajentunut moneen kertaan. Turusen ja Keskisen luokkatilat ovat sijainneet suurimman osan ajasta niin sanotussa Viipalekoulussa, joka nousi pihaan vuonna 1973. Väliaikaiseksi tarkoitettu rakennus purettiin lopulta vasta vuonna 2014, jolloin pari vuotta kestänyt koko koulun peruskorjaus- ja laajennushanke valmistui.

Onneksi kaikki ei sentään ole muuttunut. Ovi, josta Turunen ja Keskinen aikoinaan astelivat sisään ensimmäisenä koulupäivänä, on pysynyt samalla paikalla. Myös pihan kaksoiskeinu on säilyttänyt alkuperäisen sijansa.

Vuosien aikana Suoraman koulusta on muodostunut Turuselle ja Keskiselle kuin toinen koti. Sieltä he toivovat myös aikanaan eläköityvänsä.

– En osaa ajatella, että menisimme enää muualle. Suoramalta ei pysty pomppaamaan pois, Turunen kertoo naurahtaen.

– Edelleen vuosien jälkeen valitsisin saman uran ja koulun, Keskinen päättää.

Mitkä?

Suoraman koulun 50-vuotisjuhlat

Vietetään lauantaina 7.9. toiminnallisen koulupäivän merkeissä.
Järjestelyissä ovat mukana Suoraman koulun vanhempainyhdistys, Kangasalan Kisa KU-68, Papinojan ponitalli, Elinan sellokoulu, Länkyn Taekwondo, Kangasalan SRK, KaVo, Tampereen balettiopisto, Kangasalan SK ja FC Kangasala.
Koululla kuullaan myös entisen oppilaan, nykyisen Idols-tähden konsertit.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.