Syyslaulajaisille oli tilaus

0

Kangasalan Kirkkokuoron järjestämä musiikkitilaisuus veti seurakuntakodin täyteen yleisöä.

Mahdollisuus laulaa monelle kouluajoilta tuttuja lauluja oli todellinen vetonaula. Harvoin kuulee niin innokasta ja sointuvaa yhteislaulua kuin näissä syyslaulajaisissa. Kanttori Matti Huomo säesti laulut ja johti kuoroa.

Illan soolo-osuudet aloitti pian 8 vuotta täyttävä Marttilan musiikkiperheen nuorin viulistityttö, Laura.

Hänen italialainen neljäsosaviulunsa soi kuin vanhan tekijän käsissä. Oli taituruutta ja käsittämättömän paljon myös hienoa tulkintaa ja selkeitä painotuksia.

Kirkkokuoron neljän laulun osuuden päätti kaksi osaa ranskalaisen Gounodin messusta, jota kuoro on useissa yhteyksissä mielellään laulanut. Sen sävelkulut ovat luontevia, sointuvia ja messun eri osiin hyvin soveltuvia.

Mattssonin suvun nuoret esittivät puhallinmusiikkia. Fannilla oli alttosaksofoni ja Helmillä fagotti. Tytöt soittivat mielenkiintoisia sovituksia Pekka Simojoen ja Juha Tapion hengellisistä sävelmistä. Fagotti säesti syvän tummilla sävyillä ja saksofoni leikitteli melodioilla.

Anni Rautonen ja Matti Knaapi, molemmat kirkkokuorolaisia, olivat valinneet duetokseen Marja-Terttu Tolamon herkän runon ”Olisin niin mielelläni”, jonka tunnelmaan sopivan lempeän ja hiljaa laulettavan sävelen oli laatinut Mikko Nurmi.

Toisessa duetossa oli jo joulun kaikuja, ”Soi kellot suuret ihanat”. Riemullisena kulkevan melodian ja sovituksen oli laatinut Kangasallakin vaikuttanut Juhani Pohjanmies.

Riku Huomo soitti pianolla Sergei Rachmaninovin Vocalisen.

Alunperin kappale on sävelletty sanattomana sooloäänelle, ja se on yksi säveltäjän pidetyimmistä lauluista.

Rachmaninov oli vertaansa vailla melodisessa ilmaisukyvyssään ja soinnutuksen värikylläisyydessä.

Riku Huomo onnistui saamaan esiin sävellyksen laulullisuuden ja lyyrisyyden, samalla kun hallitsi vaikeiden melodiaa kannattavien sointujen harmonian. Ehdottomasti illan tunnelman huippukohta.

Tilaisuus päättyi luonnollisesti maakuntalauluun. Laulajaisille kannattaa vastaanotosta päätellen suunnitella jatkoa vaikkapa kevääksi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.