Taajamassa ei voi luottaa ikimaisemaan

0

Kangasalan taajamia on varsinkin Kangasalantien varrella rakennettu vuosi vuodelta tiiviimmiksi. Rakentaminen noudattaa periaatepäätöstä, jonka mukaan uudiskohteita sijoitetaan jo rakennettuun ympäristöön, jossa tiet ja vesi- ja viemäriverkostot ovat valmiina.

Tiiviillä asutuksella on haluttu tukea myös joukkoliikenteen kehittymistä.

Kangasalan taajamien uudisrakentaminen on viime vuosina ollut erityisen vilkasta. Tyhjät tontit alkavat olla joillakin alueilla jo yksin sormin laskettavissa. Uudetkin asuntoalueet ovat täyttyneet ennätysvauhtia, mikä näkyy muun muassa Asemantien varrella. Pientalot ovat vallanneet monet pellot ja metsät.

Rakentaminen muuttaa maisemaa. Senkin takia jotkut pienrakentajat haluavat tehdä talonsa haja-asutusalueille, jossa ympäristö pysyy ennallaan tai muuttuu hitaasti esimerkiksi puuston kasvaessa. Tällaisen ylellisyyden saaminen Kangasalla on tunnetusti ollut työn ja tuskan takana, kun hajarakentamista on yritetty suitsia.

Taajamassa sen sijaan ei voi luottaa maiseman säilyvän ikuisesti ennallaan. Tämän toki useimmat taajamiin muuttavat ottavat huomioon ja ammattitaitoiset kiinteistöjen ja huoneistojen välittäjät kertovat pyytämättäkin asunnon ympäristön kaavoituksesta. Ihan kaikista tulevista muutoksista ei tietenkään voi olla kenelläkään varmaa tietoa.

Esimerkki yllättävästä muutoksesta on ollut karua todellisuutta As. Oy Harjunrinteen asukkaille. Vuokratalosta asunto-osakeyhtiöksi muutetun kerrostalon huoneistot myytiin Kirkkojärven näkymillä ja väljällä asumisympäristöllä. Kerrostalon naapurissa sijainneesta koulurakennuksesta löytynyt home ja lopulta koko rakennuksen purkaminen tekivät myyntipuheet kuitenkin tyhjiksi.

Keskeisellä paikalla ollut homekoulun tontti meni hyvällä hinnalla kaupaksi, kun ostaja sai samalla mittavat rakennusoikeudet. Kunta halusi rakennuspaikasta rahaa uusien tilojen hankkimiseen erityiskoulun oppilaille. Harjunrinteen asukkaat luonnollisesti kiukustuivat ja pyrkivät kaikin laillisin tavoin estämään rakentaminen.

Nyt korkein hallinto-oikeus on laittanut pisteen kerrostalon asukkaiden valitukselle, eikä ottanut asiaa käsiteltäväkseen. Seitsemän vuotta kestänyt odotus päättyi samalla ja tontin omistaja saa rakentaa sille uusia kerrostaloja.

Harjunrinteen asukkaiden onneksi taloudellinen taantuma on pysäyttänyt tämän ja monien muidenkin uudiskohteiden rakentamisen. Toinen seitsemän vuotta voi siis vielä kulua ennen ensimmäisenkään uudistalon nousemista peittämään Harjunrinteen maisemaa.

Ikimaisemat taajamissa ovat suojeltuja, mutta niitäkin muokkaa aika ja luonto tavalla tai toisella.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.