Mainos

Teknisen keskuksen työ näkyy parempina kiinteistöinä, säästöinä energiakuluissa ja ympäristövastuullisuutena

Rikun päiväkodin lämmityslaitteisto uusittiin hiljakkoin, kertoo energia-asiantuntija Kirsti Raulo.

Kangasalan kaupungin tekninen keskus palvelee kaupunkilaisia asumiseen ja ympäristöön kuuluvilla palvelualueilla, joita ovat maankäyttö, rakentaminen, ympäristö- ja rakennusvalvonta, ateria- ja siivouspalvelut sekä Kangasalan Vesi -liikelaitoksen tuottamat palvelut.

Tässä sisältömarkkinointijutussa haastattelussa energia-asiantuntija Kirsti Raulo.

Miten työssäsi palvelet kaupunkilaisia?

Kiinteistöjen talotekniset ratkaisut vaikuttavat kaikkien koulujen, päiväkotien, terveysasemien, virastojen, kirjastojen ja muiden kaupungin palvelurakennusten käyttäjiin. Turvallinen ja sisäilman huomioiva energiatehokkuustyö myös säästää käyttömenoja ja auttaa pitämään yhteisen kiinteistöomaisuutemme kunnossa.

Miten työsi tulokset näkyvät kaupunkilaisille?

Parempina kiinteistöinä, säästöinä kaupungin energiakuluissa, ympäristövastuullisena kaupunkina.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Suurin osa päivästäni kuluu tietokoneella: laadin raportteja, kommentoin suunnitelmia, selvittelen pieniä ongelmia. Kulutus­seuranta ja energiatehokkuuden raportointi ja analysointi ovat myös vastuullani, ja olen poikkihallinnollisen energia­tehokkuustyöryhmän sihteeri. Ilmastoasioissa osallistun myös seudulliseen toimintaan.  

Asioiden epävirallinenkin pohtiminen toisten työntekijöiden kanssa on normaalisti tärkeä osa työtäni, jota etätyö on vaikeuttanut.

Käyn selvittelemässä asioita joko kiinteistöillä tai urakoitsijoiden tai konsulttien kanssa. Jonkun verran vastaan myös pienemmistä urakoista tilaajan edustajana, mutta useimmiten energiatehokkuusprojektit tehdään nykyään osana yleisempiä peruskorjauksia.  

Millaista koulutusta ja työkokemusta ammatissasi edellytetään?

Teknistä koulutusta, kokemusta sekä kiinteistöjen energianhallinnasta että laajemmista ympäristö- ja ­ilmastoasioista. Valmista koulutusta ammattiini ei ole.

Millaisia uusia tuulia omassa ammatissasi on meneillään?

Kiinteistöpuolella teknisiä järjestelmiä tulee jatkuvasti lisää. Monet niistä auttavat hyvien olosuhteiden saavuttamisessa energiatehokkaasti, mutta saattavat vaatia erikoisosaamista ja olla monimutkaisia käyttää.

Lisäksi pitäisi nähdä tulevaisuuteen, millaisia tiloja kaupunki tarvitsee, miten ilmastonmuutos vaikuttaa lämmitys- ja jäähdytystarpeisiin ja esimerkiksi rakenteiden kestävyyteen.

Yhteistyö meidän eri asiantuntijoidemme kanssa on ihan välttämätöntä uuden tiedon hallitsemiseksi.  Ilmastoasioista tietoa tulee valtavasti, eikä pelkästään sellaista, joka

lisää tuskaa. Hiilineutraalit teknologiat kehittyvät todella nopeasti. Onneksi meillä on pitkät perinteet kaupungin sisäisestä yhteistyöstä energiatehokkuustyöryhmässä, jossa ymmärtäjiä on monta yhdessä.

Millaista ammattiisi liittyvää palautetta kaupunkilaisilta on saatu?

Kiinteistöistä tulee usein palautetta siinä vaiheessa, kun joku ei toimi tai on ongelmia. Yleisesti ottaen kuitenkin palaute on asiallista, ja totta kai käyttäjät ovat kiinnostuneita työympäristöstään, niin olen itsekin.

Ilmastoasioissa palaute on ollut positiivista. Kangasalla on tehty ilmasto- ja energiatehokkuustyötä pitkään, asiaan on suhtauduttu vakavasti strategisena toimintana. Mukana ovat hyvin monet osa-alueet, joista erityisesti haluaisin mainita sivistys- ja kaavoituspuolen. Myös kaupunkilaiset ja luottamushenkilöt ovat hyvin kiinnostuneita asioista, etsitään positiivisia ratkaisuja vastakkainasettelun sijaan.

Millaisia terveisiä haluat kertoa kaupunkilaisille?

Pidämme huolta todella tärkeästä osasta kaupungin omaisuutta. Meillä on paljon osaamista. Toivomme hyvää yhteistyötä kaikkien käyttäjien ja kaupunkilaisten kanssa.

Ilmastoasioiden suhteen ei kannata heittää toivoaan, vaikka asia on vakava ja tehtävää paljon. Hiilineutraalius on saavutettavissa oleva tavoite.

Mitä muuta haluaisit ammatistasi ja työstäsi Kangasalan kaupungilla kertoa?

En ole ollut julkisella sektorilla töissä ennen tänne tuloani, ja yllätyin ehdottomasti myönteisesti. Täällä on paljon asiantuntevia sitoutuvia työntekijöitä.

———————————————————————————————–

Kaupungin ammattilaiset huolehtivat, että asukkaiden arki sujuu

Tässä kaupallisessa yhteistyössä toteutettavassa juttusarjassa kerrotaan K angasalan kaupungin arvokkaasta yhteiskunnallisesta palvelutehtävästä, jota sen monitaitoinen ammattilaisten joukko toteuttaa joka päivä. Kaupunki tuottaa yli 32 000 asukkaalleen monialaisia palveluita kolmessa eri palvelukeskuksessa, vesiliikelaitoksessa ja tytäryhtiöissä, ja huolehtii yli 600 lakisääteisen tehtävän hoitamisesta.

Kangasalan kaupungilla on palveluksessaan yli 2 000 työntekijää ja käytössä yli 200 erilaista ammattinimikettä. Yleisin käytössä oleva ammattinimike on lähihoitaja ja muita yleisimpiä nimikkeitä ovat varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, palvelutyöntekijä, varhaiskasvatuksen opettaja, luokanopettaja, sairaanhoitaja, koulunkäynninohjaaja sekä peruskoulun lehtori.

K aupungin toimintaa kehitetään jatkuvasti entistä asiakaslähtöisemmäksi ­­– tavoitteena on olla palveleva, uudistuvan toimintakulttuurin ja sujuvan arjen Kangasala. Asukkaille tämä työ näkyy konkreettisesti esimerkiksi uusina palvelukanavina, kuten chat-p­alvelu verkossa ja kaupunki-­info Prisma-­keskuksessa. Kangasala on kaupunki kaupunkilaisia varten.

Koko juttusarja julkaistaan marras-tammikuussa verkossa ja printissä. Lue muutkin jutut niiden ilmestyttyä täältä.

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.