Tietoa pitää osata säilyttää

0

Entisaikaan rikas oli se, jolla oli paljon kiinteää omaisuutta, kuten maata, rakennuksia, taidetta tai vaikkapa koruja. Yhä edelleen nämä ovat arvossaan, mutta nykyisin myös tiedolla on huomattava arvo.

Euroopan unionin tietosuoja-asetus astuu voimaan 25. toukokuuta. Asiasta käytetään usein myös kirjainlyhennettä GPDR.

Uudistus määrittelee entistä tarkemmin, miten ihmisten henkilötietoja pitää säilyttää ja minkälaisia tietoja henkilölle pitää pystyä antamaan tietojen käsittelystä.

Aihe kuulostaa byrokraattiselta, suorastaan vastenmielisen vaikealta, mutta tosiasia on, että se koskee lähes kaikkia yrityksiä ja yhteisöjä.

Harvassa taitavat olla sellaiset tahot, joilla ei ole säilöissään minkäänlaisia henkilötietoja paperisissa tai sähköisissä arkistoissa.

Moni meistä ajattelee, ettei itsellä ole mitään salattavaa ja suhtautuu sen vuoksi leväperäisesti omiin tietoihinsa.

Esimerkiksi erilaiset sosiaalisen median testit ovat tietojen kalastelua par­haim­mil­laan. Samalla kun saat selville, mitä filmitähteä muistutat, tulet antaneeksi testisovellukselle pääsyn puhelimesi ytimeen, kuten yhteystietoihin.

Vaikka asia tuntuu juuri nyt vähäpätöiseltä, kannattaa kaikkeen tietojen jakeluun suhtautua lähtökohtaisesti varauksellisesti. Tieto on jo nyt arvokasta, tulevaisuudessa sen rooli vain korostuu.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.