Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Tonttitarjonta kysynnän mukaan

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 7.12.2017 kello 16.19

Kangasalla helpotetaan omakotitalotonttien jakamista ensi vuoden alusta lähtien. Kunta ottaa 4 000 euroa lohkomismaksua, kun yksi tontti jaetaan kahdeksi.

Lohkominen on ollut tähänkin asti mahdollista. Nyt siihen suorastaan kannustetaan erityisesti nauhataajaman alueella, jossa kysyntää riittää.

Suuntaus on täysin oikea, sillä monet mittarit osoittavat, että asumisen muodot ja tavat ovat muuttumassa.

Monelle omasta kodista haaveilevalle iso tontti ja talo eivät enää olekaan tärkeimpiä arvoja, vaan pienempi ja arjessa vähätöisempi ratkaisu on houkuttelevampi.

Muun muassa Rakennustutkimus RTS Oy on tutkinut asumisen muutosta. Viime kesänä julkaistun tutkimuksen mukaan omakotitalojen keskimääräinen nettoala on laskenut kymmenessä vuodessa 185 neliöstä 165 neliöön.

Historiallisesti katsoen omakotitalojen neliömäärä nousi vuosikymmeniä. Kasvu pysähtyi noi kymmenen vuotta sitten, osin Yhdysvaltojen asuntokriisin seurauksena.

Luonnonkauniille Kangasalle sopii hyvin profiloituminen hyvän ja monipuolisen asumisen kuntana.

Tässä mielessä tonttien lohkomisen helpottaminen ja esimerkiksi Vesaniemen kaupunkipientaloalue vastaavat tarpeeseen, joka nykyrakentajilla on.

Tarjolla pitää olla juuri sellaisia ratkaisuja kuin rakentajat tahtovat. Muussa tapauksessa he hakeutuvat sinne, missä heidän toiveensa toteutuvat.

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös