
Kimmo Pyykkö -taidemuseon Valtaapitäviä-näyttely aukesi uudistuneena tiistaina 10.9.2024. Osa kesällä esillä olleista teoksista on antanut tilaa uusille.
Uusin teos koko näyttelyssä on tamperelaisen kuvataiteilijan Tuula Lehtisen teos Kaarina, jonka Lehtinen sai valmiiksi juuri ajoissa näyttelyä varten. Teoksessa Kaarina Maununtyttären kasvot on kuvattu Lehtiselle tyypilliseen tapaan abstraktien väripintojen keskelle.
Lehtisen uusi teos on päässyt näyttelyssä muiden Kaarina Maununtyttärestä inspiraationsa saaneiden teosten seuraan. Lehtinen esittelee uusinta teostaan taidemuseolla taiteilijatapaamisessa 12. marraskuuta.
Näkökulmia Kekkoseen
Valtaapitäviä-näyttelyssä tarkastellaan aiempaa tarkemmin presidentti Urho Kekkosta. Mukaan on saatu mm. Kari Suomalaisen Kekkos-aiheisia pilapiirroksia.

Suomalainen on Suomen tunnetuin pilapiirtäjä, joka kommentoi terävästi aikansa politiikkaa. Hän toimi Helsingin Sanomien pilapiirtäjänä vuosina 1950–1991, jolloin Kekkos-hahmo seikkaili usein lehden sivuilla. Suomalaisen tarkkanäköistä kommentointia vallasta ja vallankäytöstä arvostetaan Suomessa kovasti, ja tämän pilapiirrokset ovat viitoittaneet tietä myöhemmille pilapiirtäjille.
Näyttelyssä on esillä uusia teoksia myös seuraavilta taiteilijoilta: Erik Enroth, Pasi Niininen, Krister Gråhn ja Hannamari Matikainen. Vaihtuvat taiteilijat näyttelyssä tuovat uusia näkökulmia vallan käsittelyyn. Niille kävijöille, jotka ovat nähneet ensimmäisen version näyttelystä, muutokset mahdollistavat uudenlaisten ajatusten syntymisen vallan teemoista.
Stenvallin Marin-teokset jatkavat näyttelyssä
Näyttelyssä jatkavat edelleen jo kesältä tutut ja paljon huomiota herättäneet Kaj Stenvallin teokset, jotka kuvaavat Sanna Marinin pääministerikauden alkuvaiheita. Stenvallin teokset kestävät useammankin katsomiskerran.

Näyttelyssä on edelleen nähtävillä myös mm. Maisa Majakan Marin-aiheinen keramiikkaveistos, Kim Simonssonin Ruhtinas, Aimo Tukiaisen Kekkosen rintakuva sekä Tampereelta monelle tutun Etyk-veistoksen pienempi versio.

Valtaapitäviä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 5.1.2025 asti.