Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Ulosteita Vesaniemen rannassa

Vesaniemen ranta täyttyy ulosteista joka aamu. Kaupunginpuutarhuri Jari Järvisen mukaan kanadanhanhien jätöksiä on riesaksi asti, koska linnut ovat löytäneet rannan uudestaan monen vuoden tauon jälkeen. Sekä uimaan menijät että rantaan vilttejä levittelevät auringonpalvojat saavat varoja kasoja.

Uutiset - 11.8.2018 kello 8.00
Kangasalan Sanomat/ Anu Ritvanen
Ulosteita Vesaniemen rannassa
15–30 yksilön parvi kanadanhanhia ruokailee ja ulostaa Vesaniemessä. Ruskeasävyinen kanadanhanhi sekoitetaan joskus valkoposkihanheen, joka on pienempi ja väritykseltään toisenlainen.

– Koko ranta on pommitettu, varsinkin rantaviivan tuntumassa on paljon ulosteita. Kaupungin työntekijät siivoavat lintujen jätöksiä joka arkiaamu vähintään kerran, usein kaksikin kertaa, Järvinen toteaa.

Järvisen mukaan varsinkin laitureiden siivoaminen on ongelmallista, koska laituri joko jää likaiseksi tai liat huuhtoutuvat veteen.

Uimaveden laatu on kuitenkin pysynyt hyvänä. Tartuntatautien saaminen lintujen päästöistä on kaupungin ympäristösuunnittelija Salli Uljaan tietojen mukaan epätodennäköistä, mutta rankkojen sateiden yhteydessä rannalta veteen valuvat jätökset saattavat hetkellisesti lisätä ravinne- ja bakteerikuormitusta.

Lähinnä läjät vaikuttavat viihtyvyyteen ja siisteyteen.

Seitsemän aikaan torstaiaamuna 16 hanhen parvi aamiaisti veneiden liepeillä kaukana uimareista. Aikuiset kanadanhanhet syövät ruohoa, vesikasveja ja viljaa. Päiväksi pitkäkaulat häipyvät vesille.

Raili Sundvall puistelee päätään, kun isot linnut mainitaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

– Likaavat paikkoja. Pienet lapset saattavat työntää rannalta pökäleen suuhunsa, Sundvall nyrpistää nenäänsä.

Viereen tupsahtaa Anja Aho, joka ei hänkään ole kovin innostunut pohjoisamerikkalaisesta vieraslajista.

– Saisivat purkaa rauhoituksen. Hanhia on etelässä aivan liikaa. Hyvän paistin niistä saisi, Aho virnistää.

Rauhoitetun linnun torjuminen on hankalaa. Puutarhurin mukaan hätistelyn jälkeen hanhet tulevat hetken päästä takaisin tai siirtyvät jonkun toisen ongelmaksi. Kannan harventaminen vaatisi erityisluvan.

Pohjois-Hämeen riistakeskuksen erikoisuunnittelija Marko Mikkolan mukaan ongelmatapaukset ovat yksittäisiä ja pistemäisiä.

– Mitään suurempaa hanhiongelmaa meillä ei ole tiedossa.

Järvisen mukaan kannat ovat liian suuria.

– Jotain rotia lintujen aiheuttamaan haittaan pitäisi saada, Jari Järvinen toteaa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

13.8.2018 kello 08.34
OsmondIlmoita
Sen verran oikoisin faktoja, että kanadanhanhi ei ole Suomessa rauhoitettu, vaan se on riistalaji, jolla on metsästysaika. Metsästys on mahdollista 10.8. alkaen pelloilta ja 20.8. klo 12 eteenpäin samaan tapaan kuten muidenkin vesilintujen metsästys. Sen sijaan toinen, varsinkin etelärannikolla merkittäviä haittoja aiheuttava valkoposkihanhi on punavihreän ympäristöministeriön tiukkaakin tiukemmassa suojeluksessa, josta poikkeaminen on normaalin järjen vastaisesti totaalisen mahdotonta.
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös