Koti Pääkirjoitus Urheiluseuroissa nuoret oppivat tärkeitä taitoja

  Urheiluseuroissa nuoret oppivat tärkeitä taitoja

  0

  Ilahduin viime viikolla kuullessani kunnanhallituksen päätöksestä tukea nuorten ja ikäihmisten liikkumista liikuntatilojen maksuttomalla käytöllä. Vaikka itse nautinkin urheilusta, ei tarvitse olla urheiluhullu ymmärtääkseen päätöksen myönteisiä vaikutuksia.

  Liikuntaa harrastavat lapset liikkuvat todennäköisesti aikuisenakin. Ikäihmiset taas voivat ennaltaehkäistä vanhenemisen mukanaan tuomia vaivoja ja parantaa elämänlaatua. Pitkällä aikavälillä liikuntaan sijoittaminen näkyy terveydenhuollon vähentyvinä kuluina.

  Kangasalla toimii runsaasti urheilu- ja liikuntaseuroja, joissa taatusti iloitaan kunnanhallituksen päätöksestä olla perimättä tilavuokria. Yllättävät kulut tai tilojen puute ovat omiaan herättämään pettymyksen ja toivottomuuden tunteita sinnikkäästi urheiluseuroissa puurtaneille ihmisille.

  Kun liikkuminen on edullista, seurat voivat pitää maksunsa maltillisina, eivätkä vanhemmat joudu tiukille lastensa harrastusmaksujen vuoksi. Tilavuokrat eivät ole esteenä junioritoiminnan pyörittämiselle ja kehittämiselle.

  Urheiluseurat ovat monessa mielessä tarpeellisia toimijoita. Ensinnäkin ne ovat erittäin tärkeitä me-hengen luojia. Menestyvät urheilijat ovat koko kylän ylpeydenaiheita.

  Harrastajien ja kilpailijoiden lisäksi seurat ovat täynnä aktiivisia ohjaajia ja vanhempia, jotka tekevät yhdessä töitä toiminnan eteen.

  Missä muualla talkootyö on yhtä elinvoimaista kuin urheiluseuroissa? Yhteisissä treeneissä ja kisamatkoilla lapset solmivat jopa koko elämän mittaisia ystävyyssuhteita. Kenttien ja kaukaloiden laidoilla tai piparkakkuja pakatessaan vanhemmatkin tutustuvat toisiinsa.

  Liikunnallisten taitojen ohella urheiluseurat opettavat myös sosiaalisia taitoja, kuten ryhmässä toimimista, erilaisuuden kunnioittamista, kompromissien tekemistä ja pettymysten käsittelyä.

  Seurojen mukanaan tuomaa yhteisöllisyyttä ei voi mielestäni vähätellä. Tässä pirstaloituneessa maailmassa tuntuu hyvältä kuulua jonnekin.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän