Uusi ampumarata on jopa sadan vuoden hanke

0

Seuraavassa kunnanhallituksen kokouksessa on käsittelyssä aiesopimus, jolla aloitetaan valmistelut uuden ampumaradan maa-alueen hankkimiseksi.
Uudella radalla ampuvat tulevaisuudessa kolmen kunnan harrastajat: Kangasalan, Valkeakosken sekä Tampereen.
– Ajatuksena on, että kunnat hankkivat radalle alueen, mutta seurat lähtisivät ratahanketta toteuttamaan, Kangasalan kehitysjohtaja Jarmo Kivineva kertoo.
Uudelle, tarvittaessa jopa 50 hehtaarin rata-alueelle, voitaisiin sijoittaa kaikki lähialueen ampumaradat, joita Kangasaltakin löytyy kaksi.
Akuutein tarve radalle on Valkeakoskella, jossa asutus leviää kohti Kaakonojaa. Tamperelaisten radalla Ojalan-Lamminrahkan alueellakin radan käyttö on säänneltyä.
– Puhumme 50, jopa sadan vuoden hankkeesta. Kangasalla on ammunnan harrastajia paljon enemmän kuin monen muun yksilölajin, joten uskon, että hankkeelle löytyy toteuttajia.

Talkootyön voi unohtaa

Ampumaseura Kymppi-64:ssä ajatus uudesta ampumaradasta otetaan iloiten vastaan, mutta tunnustetaan hankkeen vaatimat realiteetit.
– Talkootyöllä tätä ei tehdä. Uusi ratahanke pitää ajatella liiketalouspohjalta. Valmiille radalle tarvitaan ainakin kaksi palkattua työntekijää, joista toinen on aina paikalla huolehtimassa vartioinnista ja turvallisuudesta, seuran puheenjohtaja Ari Arvonen ja sihteeri Risto Salmi huomauttavat.
Molemmat painottavat kaavoituksen tärkeyttä. Aselajeille olisi hyvä saada useampi kuin yksi rata.
Tilaa on varattava tuloslaskennalle, pysäköinnille, asesäilytykselle, wc-, toimisto- ja siivoustiloille sekä mahdolliselle ravintolalle. Rata-alueen on oltava turvassa asutukselta myös tulevaisuudessa, ja sitä ympäröivien maiden käyttö on suunniteltava.

Sunnuntaisinkin radalle

Seurojen välinen yhteistyö saa Arvoselta ja Salmelta kiitosta. Kaksikko muistuttaa, että mitä suurempi käyttäjämäärä sitä todennäköisemmin radan käyttö painottuu arki-iltoihin ja viikonloppuihin.
– Ratavuoroja pitää jakaa tasapuolisesti kaikille. Kaikkia käyttäjiä pitää kohdella reilusti. Tasapuolisuus on huomioitava jo radan paikkaa päätettäessä, Salmi muistuttaa.
Eri käyttäjäryhmien tarpeet on mietittävä. Ampumaurheiluliiton alaisten seurojen lisäksi ratakeskus voi palvella metsästysseuroja ja mahdollisesti viranomaisia.
Arvonen ehdottaakin, että uutta rataa pyörittäisi keskeisten toimijoiden säätiö, jossa osapuolet olisivat edustettuna.
Pelkästään Kangasalla ampumaratoja käyttää vuoden aikana 700 harrastajaa.
K-64:ssä uskotaan, että uudet nykyaikaiset olosuhteet toisivat mukanaan lisää harrastajia ja mahdollisuuden järjestää jopa kansainvälisiä kisoja.
Kokkovuoren radalla Lempäälässä on pidetty MM-kisoja, vaikka se on luokitukseltaan keskitasoa. Samankokoinen rata olisi Salmen mukaan kova juttu.
– Sitten olisi enää omasta aktiivisuudesta kiinni, tuleeko radalle lähdettyä, hän tokaisee.
Arvonen ja Salmi vinkkaavat, että ratahanketta aloittaessa voisi käydä tutustumassa vaikkapa Sipoon tuoreella radalla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.