Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Uusi valtuusto tuo mukanaan aiempaa kevyemmän lautakuntajaon

Uutiset - 22.3.2017 kello 14.39
Anni Härkönen

Viime vuoden tammikuussa kunnanvaltuusto hyväksyi luottamushenkilöiden valintaperusteita ja lautakuntien määrää koskevan uudistusesityksen. Uudistus astuu voimaan uuden valtuuston aloittaessa.

Kuntien hallintoa säätelevä kuntalaki antaa kunnille melko vapaat kädet kuntahallinnon toteuttamiseen. Lain mukaan kunnassa on oltava valtuuston ja hallituksen lisäksi hallintoa ja talousasioita valvova tarkastuslautakunta sekä vaalien toimittamisesta vastaava keskusvaalilautakunta.

Toistaiseksi Kangasalla on näiden lisäksi kuusi kunnan asettamaa lautakuntaa. Uuden valtuuston kanssa aloittaa enää neljä lautakuntaa, kun kasvatus- ja opetuslautakunta sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta yhdistyvät sivistyslautakunnaksi. Kaavoituslautakunta ja tekninen lautakunta yhdistyvät elinvoimalautakunnaksi.

Rakennus- ja ympäristölautakunta muuttuu viranomaislautakunnaksi, jonka alla alkaa toimia yksityistieasioista vastaava tiejaosto.

Kunnan kehitysjohtajan Jarmo Kivinevan mukaan lautakuntien määrän vähentäminen nopeuttaa päätöksentekoa ja selkiyttää tehtävänjakoa lautakuntien välillä.

Jatkossa lautakuntien jäsenistä vähintään puolet tulee valita valtuutettujen tai varavaltuutettujen joukosta.

Aiemmin tämä ei ole ollut pakollista, vaan kunnan hallintosääntö on sallinut lautakuntien muodostamisen kokonaan valtuuston ulkopuolisista kuntalaisista.

Tulevaisuudessa kunkin lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla valtuutettuja.

– Uudistuksella haluttiin varmistaa, että kunnan päättäviä elimiä johtavat sellaiset ihmiset, joilla on kansan kannatus, Kivineva selventää.

Uudistuksessa myös kunnanhallituksen ja tarkastuslautakunnan jäsenistön kriteereitä tiukennettiin. Alkavalla valtuustokaudella kunnanhallituksen jäsenten tulee olla valtuutettuja. Tarkastuslautakunnan jäsenten on oltava valtuutettuja tai varavaltuutettuja.

– Tämä myös lisää tiedonkulkua eri toimielinten ja valtuuston välillä. Aiemmin olisi ollut teoriassa mahdollista muodostaa esimerkiksi kunnanhallitus pelkästään niistä kuntalaisista, jotka eivät ole valtuutettuja tai varavaltuutettuja, Kivineva sanoo.

Luottamustehtävät jaetaan suhteellisen vaalitavan perusteella valtuuston poliittisten voimasuhteiden mukaan.

Luottamustehtäviä jaetaan valtuutettujen ja varavaltuutettujen lisäksi edelleen myös muille vaalikelpoisille kuntalaisille.

Vähintään 40 prosenttia joka lautakunnan jäsenistöstä on oltava naisia tai miehiä. Jäsenten valinnassa otetaan huomioon myös alueellinen edustavuus.

Osa luottamustehtävistä on toisia halutumpia. Kivineva arvioi, että kunnanhallitus on keskeisyytensä vuoksi haluttu paikka, samoin lautakuntien puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien istuimet. Myös tarkastuslautakuntaan on paljon halukkaita.

Väistyvän valtuuston puolueryhmien puheenjohtajien mukaan valtuustopaikoista ei kilpailla kynsin ja hampain.

– Koska kunnalla on niin paljon tehtäviä, uskon, että jokainen vaaleissa mukana ollut saa mielekkään tehtävän, toteaa Jari Leino (ps).

Kristillisdemokraateissa suosittuja ovat olleet esimerkiksi kasvatuksesta, opetuksesta ja sosiaali- ja terveysasioista päättävät elimet.

– Joukkomme on perinteisesti koostunut pehmeiden arvojen puolustajista. Siksi nämä lautakunnat ovat olleet suositumpia kuin hyvin tekniset lautakunnat, kertoo Timo Keskinen (kd).

Kangasalan SDP:n Pekka Lahti ei halua asettaa luottamustehtäviä paremmuusjärjestykseen. Hän toteaa päätöksenteon kuitenkin tehostuvan huomattavasti luottamushenkilöuudistuksen myötä.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös