Vaalilakia venytettiin Yrittäjien markkinoilla

0

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin esiintyminen Kangasalan Yrittäjien kevätmarkkinoilla on herättänyt kummastusta, ärtymystäkin.

Ei niinkään EU-vaaleihin valmistautuvan ministerin itsensä vuoksi, vaan siitä syystä, että esiintymislava oli vaalien ennakkoäänestyspaikkana toimivan kirjaston tuntumassa.

Vaalilain mukaan vaalitilaisuutta ei saa järjestää niin, että se näkyy tai kuuluu äänestyspaikan ovelle.

Kataisesta ohjeistettiin

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Kari Pusa ei ota kantaa Stubbin tapaukseen, mutta kertoo, että Yrittäjät pyysi lautakunnalta ohjeistusta.

Ohjeistuspyynnön aihe oli se, mistä pääministeri Jyrki Kataisen sopii EU-vaalien alla ja ennakkoäänestyspaikan läheisyydessä puhua ja mistä ei.

Pusa ja lautakunnan sihteerinä toimiva kunnan lakimies Hanna Vuojela vastasivat pyyntöön, että lautakunta ei voi kieltää ketään puhumasta.

Toiveen he Yrittäjille kuitenkin esittivät: EU-vaaliasiaa ei tule pääministerivierailulla käsitellä.

Katainen toimi toiveen mukaisesti. Hän huomioi kaikkien poliittisten puolueiden edustajat, eivätkä eurovaalit nousseet puheenaiheeksi.

Pusa tähdentää, että ohjeistuspyyntö koski vain pääministeriä. Ei siis Stubbia eikä sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikkoa, joiden tulo markkinoille varmistui vasta myöhemmin.

Heti puututtava

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ei olosuhteita tuntematta lähde arvioimaan Kangasalan tapausta muuta kuin teoreettisella tasolla.

Koska ministerien äänet kantautuivat paikalla olijoiden mukaan kirjaston kulmalle saakka, hänestä lienee kuitenkin selvää, että vaalilakia on tältä osin rikottu.

Käytännön toimiin tapaus hänen mukaansa tuskin johtaa, ellei joku tee siitä tutkintapyyntöä.

Tämä johtuu vaalilain luonteesta. Sen nojalla rikkomuksiin voidaan ja pitää puuttua jo ennalta ja siten ehkäistä ne.

Avainasemassa ovat vaalitoimitsijat, joille laki antaa mahdollisuuden siirtää vaalitilaisuudeksi tulkitsemansa tapahtumat kyllin etäälle äänestyspaikasta.

Järjestäjällä vastuu

Käytännössä vastuu on kuitenkin aina tapahtumajärjestäjillä.

Jääskeläisen mukaan heillä pitää olla tiedossa, että vaalimainontaa ei saa missään muodossa viedä liian lähelle äänestyspaikkaa.

Myös puhevieraiksi saapuvien poliitikkojen on voitava tässäkin asiassa luottaa järjestäjien asiantuntemukseen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.