Koti Uutiset VAALIT 2019 | Myötätunto korostuu Iikka Nikkisen vaaliteemoissa

  VAALIT 2019 | Myötätunto korostuu Iikka Nikkisen vaaliteemoissa

  0
  Myötätunto on Nikkiselle tärkeä teema. – Tulevaisuutemme vaatii aitoa myötätuntoa ja oikeudenmukaisuutta. Kaikista täytyy pitää huolta kehityksen keskellä.

  Haastatteluun saapuu hyväntuulinen Iikka Nikkinen, vaikka hänellä on juuri takanaan uuvuttava kokemus alkukeväisestä kuumesairaudesta.

  Itselleen ominaiseen tapaan hän kaivaa siitäkin esiin hyvät puolet. Onneksi tauti iski jo maaliskuun puolella, eikä vaalikampanjoinnin käydessä kuumimmillaan.

  – Tulevaisuus vaatii rohkeaa ja periksi antamatonta poliittista työtä. Käsillä on suuri murros, ja yhteiskunta kehittyy nopeassa tahdissa, Nikkinen linjaa ajatuksiaan eduskuntavaalien lähestyessä.

  Vasemmistoliiton ehdokkaana oleva Nikkinen on ensikertalainen valtakunnallisissa vaalikuvioissa. Kuntavaaleissa 2017 hänen äänimääränsä oikeutti ensimmäiselle varasijalle vasemmistoliiton listoilla.   

  Nikkisen perheessä tai lähisuvussa ei ole poliittisesti aktiivisia ihmisiä, joten kiinnostus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on täysin sisäsyntyistä.

  Nikkinen oli 2011 yt-neuvotteluiden jälkeen menettänyt työpaikkansa. Hän päätti yhdessä vaimonsa kanssa hankkiutua eroon turhasta, ja he lähtivät 2012 reppureissulle Aasiaan.

  – Kliseisesti sanottuna, Aasian-reissulla oli ajatuksena löytää itsensä. Uudessa ympäristössä näkee asioita toisin.

  Nikkinen sanoo työstäneensä itseään paljon, että olisi ihmisenä valmis ottamaan vastuuta yhteiskunnallisten asioiden hoitamisesta. Tämän etapin hän kokee saavuttaneensa 2016.

  – Minulle politiikka on väline avata meidän kaikkien kyky positiiviseen muutokseen. Haluan toimia vastavoimana ahneudelle ja ahdasmielisyydelle.

  Nikkisen vaaliteemat kiteytyvät kolmeen osioon: oikeus kestävyyteen, oikeus myötätuntoon ja oikeus osaamiseen.

  Kestävyydessä korostuu ympäristön tila, erityisesti ilmastonmuutoksen torjuminen. Myötätuntoon kuuluvat muiden muassa vastikkeeton perustulo, työllisyyspolitiikkaan liittyvän ns. aktiivimallin välitön peruminen sekä siirtyminen kohti lyhyempää työaikaa.

  Osaaminen pitää sisällään esimerkiksi kaikkia lapsia koskevan tasa-arvoisen oikeuden varhaiskasvatukseen ja oppivelvollisuusiän nostamisen 18 vuoteen.

  Osaamisen käsite tulisi ymmärtää laajemmin, se ei liity vain työn tuottavuuteen.

  – Ärsyttää se vaihtoehdottomuuden syöttäminen, mitä tällä hallituskaudella on ollut esillä. Haluan nähdä muutoksen mahdollisuutena.

  Nikkinen korostaa myötätunnon tärkeyttä vaaliteemana ja laajemmin ihmisyydessä. Hän ei voisi ajatella pelotteluun painottuvaa

  vaalityötä.

  – Toki uhkakuvat pitää tiedostaa. Tällainen on varsinkin ilmastonmuutos. On tärkeää, että niille luodaan positiivisia vaihtoehtoja.

  Nikkinen puhuu arvopohjaisesta politiikasta. Arvomaailma muokkaa ihmistä, syvälle sisäistetyt arvot eivät voi olla kauppatavaraa.

  – Mutta ihmiselle pitää sallia myös virheiden tekeminen. Tuntuu, että poliitikkojen osalta niitä ei hyväksytä. Itse ajattelen niin, että jos huomaan olleeni väärässä, minun pitää pystyä myöntämään se.

  Nikkinen on syntynyt Vantaalla, mutta kokee olevansa kotoisin Heinolasta, missä vietti lapsuutensa ja nuoruutensa tärkeimmät vuodet.

  Kangasalle, hieman Kuhmalahden kirkonkylän itäpuolelle, Nikkinen asettui vaimoineen 2015. Oma koti maalaismiljöössä tuntuu erityisen hienolta miehelle, jolle siirtyminen Kuhmalahdelle oli jo 27:s muutto.

  – Rakastuimme paikkaan ja seutuun heti. Kangasalla on hyvä kehittyvän pikkukaupungin meininki, ja Kuhmalahdella on luonto lähellä.

  Yksi asia jäi muuton jälkeen hieman harmittamaan Nikkistä, mutta sekin on jo korjaantunut.

  – Edellisellä asuinpaikalla Tampereella harrastin avantouintia Rauhaniemessä. Aluksi luulin, ettei Kuhmalahdella ole paikkaa missä voi käydä avannossa, mutta onneksi sellainen löytyi.

   

  FAKTA

  IIKKA NIKKINEN

  Vasemmistoliitto

  Ikä: 33

  Koulutus: Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto

  Ammatti: Työsuojelu- ja henkilöstövastaava

  Perhe: Vaimo ja koira

  Tätä et minusta tiennyt: Tavoittelin nuorempana ammattilaisvapaaottelijan uraa.

  Motto: ”Näe jokainen ihminen itsenäsi elämässä toista elämää.”

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän