Vaikuttamisen paikkoja on jälleen avoinna

0

Ensimerkit ovat ilmestyneet Kangasalan katukuvaan muistuttamaan siitä, että seurakuntavaalit järjestetään jälleen tänä vuonna. Varsinainen vaalipäivä on isänpäivänä 9. marraskuuta.

Seurakuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein paikallisesti seurakunnissa. Vaaleissa valitaan luottamushenkilöt 430 seurakuntaan. Ehdokkaita vaaleissa on yhteensä noin 22 000 ja päättäjiä valitaan noin 9 000.

Vaaleissa valitaan kirkkovaltuusto, seurakunnan ylin päättävä elin. Kangasalla valtuustoon kuuluu 33 jäsentä.

Seurakuntavaalien äänestysprosentti on häkellyttävän pieni. Edellisissä vaaleissa Kangasalla antoi äänensä vain 16,5 prosenttia äänioikeutetuista seurakuntalaisista. Se oli puoli prosenttiyksikköä vähemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Suurimmat äänestysprosentit löytyvät perinteisesti pienistä kunnista. Edellisvaalien kärkiseurakunta oli Kinnula 48,2 prosentillaan.

Niin yllättävältä kuin se noilla luvuilla saattaa kuulostaakin, seurakuntavaalien äänestysaktiivisuus on ollut kuitenkin nousujohteinen. Vuoden 2010 vaaleissa äänestysprosentti kipusi ylöspäin jo neljännen kerran peräkkäin.

Nyt valittavat luottamushenkilöt tekevät todennäköisesti kirkon ja sen tulevaisuuden kannalta merkittäviä päätöksiä. Niitä on pakko tehdä, jotta kirkko säilyttää paikkansa muuttuvassa yhteiskunnassa.

Aika on muuttunut monella tavalla tällä vaalikaudella. Suomalaiskansallinen tapa kuulua kirkkoon vakaumuksesta huolimatta on vähitellen murenemassa. Kangasalan seurakunnassakin 359 henkilöä päätti erota kirkosta vuonna 2013.

Hengellinen työ on kirkon ydintehtävä, mutta kirkko on monin tavoin myös vahva yhteiskunnallinen toimija muun muassa veronkeräysoikeutensa vuoksi. Kangasalan seurakunnan talousarvio on vuosittain noin kuusi miljoonaa euroa ja seurakunta työllistää sata henkeä.

Tämän vuoksi on tärkeää, että luottamushenkilöt valitaan kirkon hallintoon demokraattisin menetelmin. Nyt on mahdollista päästä vaikuttamaan. Ehdokasasettelu jatkuu vielä noin parin kuukauden ajan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.