Vain yhdistyminen poissuljettu

0

Rauno Saari esitteli kuntapäättäjille keskiviikon seutufoorumissa puolivälin krouviin ehtinyttä kaupunkiseudun rakenneselvitystä.

Vaihtoehtoisia etenemistapoja seutuyhteistyön syventämiseksi on viisi.

Skaalan ääripäät ovat nykyisen yhteistyötavan lievä tiivistäminen ja kehyskuntien suora liittäminen Tampereeseen.

Selvityksen laajuus johtuu siitä, että Tampere ja kehyskunnat halusivat selvityttää seudulliset yhteistyökuviot kuntaliitoksia ajavan valtion vaateita laajemmin.

Yhdistymiselle ei

Kunnanvaltuuston puheenjohtajan Raimo Kouhian mukaan yhdistyminen Tampereeseen on Kangasalan vinkkelistä poissuljettu vaihtoehto.

– Suuret kaupungit eivät ole toimissaan kustannustehokkaita, kuten on väitetty, vaan kankeita ja byrokraattisia, hän perustelee.

– Myöskään lähidemokratiaa niissä ei ole kyetty toteuttamaan aidolla tavalla.

Muita yhteistyömalleja Kouhia haluaa tarkastella huolella ja punnita niitä selvitystyön valmistuttua.

– Haluan esimerkiksi nähdä, mitkä ovat tuon nollaplus-mallin ja metropolihallinnon erot. Sen, kuinka paljon enemmän jälkimmäisessä on seudullista päätösvaltaa.

Eurooppalainen kaupunki-mallia hän arvioi saksalaiseksi.

– Siinä seutu hoitaisi pääosan sosiaali- ja terveystoimesta, kunnat lähipalvelut ja lähidemokratian.

Sote on sekamelska

Kuntarakenneselvityksen kanssa rinnan valmisteltavan sote-uudistuksen Kouhia kuittaa sekamelskaksi.

– Erilaisia karttoja ja asiantuntijalausuntoja putkahtelee pintaan kahden viikon välein, vaikka ainakin minusta on selvää, että sote-alueen ja kuntarakenteen pitää mennä yksiin.

Kangasalan pistäminen Pälkäneen, Valkeakosken, Urjalan ja Akaan kanssa samaan sote-pakettiin on Kouhiasta muutenkin toivoton ratkaisu.

– Vastuukunnaksi kaavailtu Valkeakoski on meitä pienempi, ja kunnista vain meillä on kokemusta isäntäkuntana toimimisesta.

Orpon työryhmän esitys, joka vie suurten kaupunkien yli 20 000 asukkaan kehyskunnilta yleisen linjan vastaisesti oikeuden järjestää itse sote-palvelunsa, saa Kouhialta täyslaidallisen.

– Toteutuessaan se merkitsisi niskalaukausta Kangasalle, Nokialle, Lempäälälle ja Ylöjärvelle. Samoin Hollolalle, Kaarinalle, Raisiolle ja Siilinjärvelle.

Sisällä henki hyvä

Tampereen kaupunkiseudun rakenneselvitystä on tehty hyvässä hengessä.

– Selvitysmies ottaa huomioon kokonaisuuden, ja ohjausryhmässä voi avoimesti kysyä ja kysymyksiinsä saa myös vastauksen.

Ryhmän ulkopuolella henki on hyisempi.

– Tamperelaisten tahtotila on käynyt selväksi. Heille käy vain yksi vaihtoehto, ja se on yksi kunta eli Suur-Tampere. Tämä häiritsee yhteistyötä.

Valtiovallan roolia kuntarakenneselvityksen käskyttäjänä Kouhia ei liioin kiittele.

– Mitään ei mahda, vanhalla kouluasteikolla arvioituna ehdot tulee. Syynä kuuntelemattomuus, ylimielisyys ja ymmärtämättömyys.

Yksi asia on hänestä kuitenkin varma. Nykysysteemillä ei voi jatkaa, jotain on tehtävä.

– Ja se, mitä tehdään, tulee tehdä ajatellen ensisijaisesti kuntalaisten etua.

Pirkanmaasta kaupunki

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Lyytinen on Kouhian linjoilla.

Hänestä Tampereen ja sen ympäristökuntien yhdistäminen ei ole elinkelpoinen ratkaisu, sillä se sulkee maakunnan ulkokehän kunnat kehityksen ulkopuolelle.

– Voisi olla parempi, jos koko Pirkanmaasta muodostettaisiin yksi kaupunki.

Selvitysmiehen esittämiä etenemismalleja Lyytinen ei lähde tässä vaiheessa erittelemään, vaan hän kiinnittää mieluummin huomion kokonaisuuteen.

– Jos rakenteita muutetaan, niiden seurausten tulee olla positiivisia. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan selvinnyt, miten uudet hallintomallit vähentävät byrokratiaa.

Sote yhä levällään

Jos sote-alueet toteutetaan nyt esillä olleessa muodossaan, ne johtavat Lyytisestä väistämättä valtion ajamiin kuntaliitoksiin.

– Asiat ovat kuitenkin vielä täysin levällään. Tilanne elää, ja uusia vaihtoehtoja esitetään varmasti lausuntojen antamiseen eli marraskuulle asti.

Lyytinen on Kouhian tavoin tyytyväinen selvitystyön henkeen ja erityisesti selvitysmiehen työskentelyyn.

– Saaren tapa toimia ja lähestyä asioita on neutraali. Hän on myös avoin kaikkiin suuntiin.

Valmistelussa valuvikaa

Valtiovallan roolia kuntarakennelain sorvaamisessa Lyytinen kummeksuu. Arvosana on välttävä 5-.

– Sotilaana olen tottunut toisenlaiseen valmisteluun. Kuntauudistusta on ajettu raakileena sisään, ja se on vienyt kansalaisten luottamusta.

Hän vieroksuu myös valtiovallan sokeaa luottoa suuruuden ekonomiaan. Uudistuksen etuja ei ole tuotu esiin samalla tarmolla.

Perusymmärrys on kuitenkin yhteinen.

– Kaikki tietävät taloudellisen tilanteen vakavuuden. Sen, että lisäraha ei tule ulkoa, vaan se on haettava säästöin kuntien sisältä.

Viisi vaihtoehtoa

Kaupunkiseudun kilpailukyvyn vankistaminen, asukkaiden hyvinvoinnin lisääminen ja kuntien yhteistyön tehostaminen.

Nämä ovat kysymyksiä, joihin Tampereen ja sen seitsemän kehyskunnan palkkaama selvitysmies Rauno Saari hakee vastauksia.

Saaren pesti alkoi tammikuussa, ja se päättyy vuodenvaihteessa julkaistavaan loppuraporttiin.

Saaren väliaikapaperissa on viisi vaihtoehtoista mallia kaupunkiseudun uuden hallintomallin pohjaksi.

Yhdestä viiteen

– 0+ eli tiivistämisen malli. Lähtökohta nykyinen, kuntayhtymämuotoinen toimintamalli. Kevyt seutuhallinto, kaupunkiseudun kehittäminen perustuu kuntien tavoitteiden yhteensovittamiseen.

– Menestyvä kaupunkiseutu. Toimielimet ovat seutuvaltuusto ja -hallitus, jotka toteuttavat kuntien yhdessä hyväksymää yhdentymisstrategiaa.

– Metropolimalli. Yhteisesti valittu valtuusto vastaa kaavoituksen kaltaisten keskeisten asioiden järjestämisestä, peruskunnat hoitavat muut tehtävät.

– Eurooppalainen kaupunki – Tampere. Malli jakautuu 8–12 autonomiseen kuntaan, mikä merkitsee Tampereen jakamista. Kaiken päällä yhteinen valtuusto.

– Yksi kunta. Kehyskunnat liitetään Tampereeseen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.