Vapaa-ajan asukkaat ovat kunnan voimavara

0

Kangasalla on noin 4 500 vapaa-ajanasuntoa. Kunta kuuluu vesistörikkautensa takia Suomen suurimpiin mökkikuntiin. Vuoden 2010 tilaston mukaan Kangasalla on 11. eniten mökkejä koko maassa.

Kuntaliitokset ovat parantaneet huomattavasti Kangasalan asemaa tässä tilastossa. Kun Kangasala ja Kuhmalahti solmivat kuntaliitoksen vuoden 2011 alusta, Kangasalan mökkimäärä lisääntyi kertaheitolla 25 prosenttilla.

Juuri Kuhmalahdella vapaa-ajanasuntoja on erittäin paljon. Onhan siellä rantaviivaa yhteensä 254 kilometriä. Kaikille ranta ei myöskään ole itsetarkoitus, kuten voimme toisaalta tästä lehdestä lukea.

Tilastollisesti Kuhmalahti erottuukin niin kutsuttujen kuivan maan mökkien suhteellisen suurella osuudella.

Vapaa-aikaansa Kangasalla viettävät ihmiset ovat kunnalle tärkeä voimavara. He käyttävät monenlaisia kunnan palveluita ja jättävät siten rahaa jälkeensä.

Mökkeilyn talousvaikutukset ovat työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2011 teettämän selvityksen mukaan huomattavasti suuremmat kuin aikaisemmin on osattu arvioida.

Vapaa-ajanasutusta Kaakkois-Pirkanmaalla tutkinut Miia Nurminen-Piirainen arvioi, että mökkiläiset käyttävät ruokaan päivittäin liki 30 euroa, rakentamiseen menee kesän mittaan noin 2 000 euroa ja muihin ostoksiin 600 euroa.

Kun nämä summat kerrotaan mökkiläisten määrällä, melko yksinkertaisella matematiikalla saa kunnan kannalta hyvin myönteisen tuloksen.

Toki mökkiläiset kuluttavan kunnan infraa ja jossain määrin muita kunnallisia palveluita, mutta saamapuolelle asiassa joka tapauksessa jäädään.

Sekä Kuhmoisten että Pälkäneen kunnat ovat päättäneet tehdä kuntarakenneselvityksen Kangasalan kanssa. Jos nämä kolme kuntaa olisivat tulevaisuudessa yhdessä, alueesta muodostuisi Suomen mökkirikkain kunta.

Tähän tietysti sisältyy vahva jos-sana. Kangasalla ei ole erityisiä laajentumishaluja, mutta kuten kunnanjohtaja Oskari Auvinen sanoo, kunta on valmis keskustelemaan hyvässä hengessä asiasta naapurien kanssa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.