Koti Pääkirjoitus Vappu vaihtoi aatteet riehaan

  Vappu vaihtoi aatteet riehaan

  0

  Pekka Kaarna 29.4.2014

  Vielä pari vuosikymmentä sitten vappu oli kunniassaan myös Kangasalla. Molemmat vasemmistopuolueet marssivat työkansan puolesta, ja oikealla vietiin lakki päähän ja juhlittiin akateemista auvoisuutta.

  Nyt on hiljaisempaa. Ei ole marsseja, ei palopuheita eikä suurempaa isänmaallista säkenöintiäkään. Aatteet on siivottu nurkkiin yleisen riehan ja kuohujuoman tieltä.

  Vanhoja aikoja on ikävä. Aikoja, jolloin ihmiset olivat perillä asioista ja jolloin heillä oli kanttia olla niistä aatteellisestikin eri mieltä. Aikoja, jolloin henkilökohtainen siltarumpupolitikointi ei ollut kunnallispoliittisen työskentelyn korkein muoto.

  Nyt meillä on arvoiltaan hämärtynyt yhteiskunta, jota viedään eteenpäin paljaan rahan voimalla. Työmarkkinoilla ihmisistä on tullut kulueriä ja suuryritysten säästökohteita. Heidän työ- ja yhteiskuntapanoksensa ei kiinnosta ketään, vaikka edelleenkin valtakunta pyörii heidän varassaan.

  Ennen oli muotia puhua solidaarisuudesta, viime aikoina vain oman viiteryhmän oikeuksista. Puolipudokkaat oli aiemmin tapana vetää yhteistuumin yhteiseen veneeseen myös työmarkkinapolitiikan ulkopuolella, nyt heidät jätetään huoletta kyydistä.

  Kansainvälisesti kiiteltyä kouluammekin eräät kehittäisivät jo kernaammin kapean kärjen kuin suuren enemmistön ehdoilla.

  Toki maailma on muuttunut sitten vappupuheiden ja valkolakkiskoolausten kultaisten päivien. Vaikka pelikenttämme on entistä vaikeampi ja monisyisempi, pelimerkkien määrä ei ole vähentynyt. Kysymys on edelleen vain siitä, miten ne jaetaan pelaajien kesken.

  Ketään ei pidä pelissä suosia eikä muita hoksaavampien etenemistä estää, mutta yhtäläiset lähtökohdat on kaikille turvattava.

  Tätä se vappukin ytimeltään merkitsee. Ainakin silloin ennen. Kuinka on nyt?

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän