Vauvapilates palauttaa synnytyksestä

0
Hartiasilta parantaa selkärangan liikkuvuutta ja aktivoi vatsa- ja lantionpohjanlihaksia. Heidi Salonen ohjaa Aira Hirvosta, sillä aikaa kun 7 kuukauden ikäinen Simo aktivoi maisteluelimiä.

Äideille ja vauvoille tarkoitetun babypilateksen tarkoituksena on edistää kehon palautumista synnytyksestä ja raskaudesta. Pilates on kehonhallintamenetelmä, jossa harjoitetaan erityisesti keskivartalon syviä lihaksia erilaisten lihaskuntoharjoitteiden avulla.

Babypilateksessa painopiste on keskivartalo- ja lantionpohjalihasten kuntouttavissa liikkeissä.

Ilosi Pilates-pajan ryhmää ohjaa fysioterapeutti Heidi Salonen, jonka tunneilla käy myös Pilates-pajan yrittäjä Ilona Siitonen yhdessä 6 kuukauden ikäisen kuopuksensa kanssa.

Ilona Siitosen mukaan lantionpohjalihasten heikkouden tuomat harmit tunnetaan: pissa saattaa lirahtaa housuihin, jos yskii, aivastaa tai nauraa. Sen sijaan vatsalihasten erkauma tunnistetaan huonommin.

– Vääränlaiset vatsalihasliikkeet voivat synnytyksen jälkeen olla jopa haitallisia. Babypilateksessa harjoitetaan oikealla tavalla syviä vatsalihaksia, mikä edistää suorien vatsalihasten palautumista normaalitilaan, itsekin pilates-ryhmiä ohjaava yrittäjä toteaa.

Siitosen mukaan raskauden vuoksi kasvava vatsa venyttää vatsalihaksia erilleen toisistaan.

Yleensä tila palautuu spontaanisti parin kuukauden sisällä synnytyksestä, mutta joskus näin ei tapahdu. Jos lihasten välissä oleva jännesauma on antanut myöten ja venyttynyt yli 2 senttimetriä, kyse on vatsalihasten erkaumasta.

Ilmiötä tutkineen fysioterapeutti Ira Rissasen nettisivujen mukaan normaalisti sauma on noin 2 senttimetrin levyinen, mutta jännesauman haurastuessa se voi venyä jopa 15 senttimetriin.

Poikkeustilan voi paljastaa epämääräinen pullotus keskivatsalla. Ilman kertyessä vatsa voi näyttää siltä kuin olisi edelleen raskaana tai mahan keskiosa tuntuu oudon pehmeältä.

Siitosen mukaan babypilatesryhmässä käymisen voi aloittaa sitten, kun se sopii vauvan rytmiin. Osa vauvoista nukkuu vaunuissa tai kopassa tunnin ajan, osa pötköttelee äidin vieressä tai on lisäpainona harjoitteissa.

Usein harjoittelun voi aloittaa noin 6–8 viikon kuluttua lapsen saamisesta. Siitonen haluaa korostaa kehoa kuuntelevaa lähestymistapaa treenaamiseen.

– Kaikki pilatesohjaajamme ovat myös fysioterapeutteja. Viimeisimpien tutkimusten mukaan palautumaton jännesauma altistaa myös selkäkivuille, mikä selittää osittain synnyttäneiden naisten selkävaivat, Siitonen tietää.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.