Vehkajärven kesäteatterin musta komedia pureutuu työelämän muutokseen

0
Esko Puntala näyttelee Vehkajärven Teatterin tämän kesäisen näytelmän pääosaa, pankkivirkailijaa. Päällystakki käsittelee yhteiskunnan muutosta yhden henkilön ja työpaikan kautta. Kuva: Jorma Mattila

Vehkajärven Teatterin lavalla on totuttu näkemään hieman kesäteatterien tavanomaisista aiheista poikkeavia, kantaaottavia ja ajatuksia herättäviä esityksiä.

Tämän kesäinen Päällystakki ei ole poikkeus. Näytelmä perustuu Nikolai Gogolin samannimiseen novelliin. Näytelmätekstin ovat kirjoittaneet Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä.

Tarina kertoo Suomen työelämän muutoksesta yhden työpaikan ja yhden henkilön, pankkivirkailija Akaki Akakijevitšin kautta. Vehkajärven Teatterin sovituksessa elämää kuvataan 1950-luvulta tähän päivään asti.

Ohjaaja Janne Salminen kuvailee näytelmää satiiriseksi mustaksi komediaksi.

– Toivomme, että katsoja huomaa nauravansa ja ihmettelevänsä samaan aikaan miksi nauraa, kun asiassa ei ole mitään hauskaa, Salminen kertoo.

Vaikka alkuperäinen näytelmäteksti on kirjoitettu vuonna 2009 kuvaamaan sen hetkistä poliittista ja yhteiskunnallista tilannetta, Salminen ei joutunut juurikaan muuttamaan tekstiä. Hän poisti ainoastaan yhden kohtauksen, jossa irvailtiin perussuomalaisille.

– Se ei mielestäni kuvannut tämän hetkistä tilannetta.

Vehkajärven Teatteri toimii Vehkajärven nuorisoseuran alajaostona. Kesäteatteriesitys syntyy Valkeakoskiopiston kurssilaisten voimin. Salminen toimii kurssin opettajana jo viidettä vuotta.

Harrastajista on muodostunut melko tiivis noin kymmenen hengen porukka, joka nousee lavalle vuosi toisensa jälkeen.

Esko Puntala on yksi kesäteatterin vakiokasvoista. Hän on näytellyt Vehkajärven Teatterissa ainakin kuutena kesänä.

Tänä kesänä hän eläytyy Päällystakin päähenkilön Akakijevitšin rooliin. Puntala kuvailee näytelmää kiinnostavaksi ja ajankohtaiseksi.

– Näytelmä on pääosan esittäjän osalta erilainen. Päähenkilöllä ei ole ihan kauheasti vuorosanoja. Kun vuorosanoja ei ole, sanattoman viestinnän merkitys kasvaa.

– Täytyy olla tarkkaavaisesti mukana ja reagoida eleillä ja läsnäololla, Puntala sanoo.
Vehkajärven kesäteatteri­esityksiin kuuluu oleellisena osana myös live-musiikki. Se tuo oman tunnelmansa esityksiin.

Päällystakki Vehkajärven Teatterissa, nuorisoseurantalo Touhulassa, Mattilantie 150, Vehkajärvi. Esitykset 14.7., 21.7. ja 28.7. kello 13, 13.9. kello 22 ja 15.9. kello 13. Lisätietoa www.vehkajarvi.info/vehkajarventeatteri/

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.