Viikonloppujen lääkäripäivystys vapusta lähtien Valkeakoskella

0

Kangasalan ja Pälkäneen asukkaiden lääkäripäivystys muuttuu 1.5. Vappupäivästä lähtien päivystyspaikkana on myös viikonloppuisin Valkeakosken aluesairaala.

Kangasalan pääterveysaseman päivystys on vastedes avoinna maanantaista torstaihin kello 8–21 ja perjantaisin sekä arkipyhien aattona kello 8–16.

Valkeakosken aluesairaalan yhteispäivystys ottaa kangasalalaiset ja pälkäneläiset vastaan maanantaista torstaihin kello 21–8.

Perjantaisin päivystys alkaa Valkeakoskella kello 16 ja päättyy maanantaina kello 8. Arkipyhinä pätee sama aikataulu aattoillasta kello 16:sta seuraavaan arkiaamuun kello 8:aan.

Kiireaikoja lisätty

Terveyskeskuksessa osataan jo ennustaa, että perjantain viimeiset tunnit tulevat olemaan ruuhkaisia.

– Toivomme, että ihmiset varsinkin silloin tarttuvat puhelimeen ennen kuin lähtevät terveyskeskukseen. Ammattitaitoinen hoitaja arvioi hoidon tarpeen ja osaa ohjata oikeaan paikkaan, johtava ylilääkäri Sari Mäkinen sanoo.

– On kaikille turhauttavaa, jos ihminen lähtee pitkän matkan takaa ajamaan Kangasalle ja joutuukin jatkamaan vielä Valkeakoskelle vaikka lisätutkimusten vuoksi.

Voi olla myös niin, että hoitajan puhelimessa antamin neuvoin ja ohjein asia voi odottaa yli viikonlopun maanantaiaamuun.

Terveysasemien perjantaipäivien kiireaikoja on lisätty päivystyksen ruuhkautumisen estämiseksi.

Lääkäriä tarvitsevan kannattaakin perjantaiaamuna ensimmäiseksi soittaa omalle terveysasemalle.

Miten käy maanantain?

Kangasalan päivystyksessä myös maanantai-iltapäivät ovat olleet ruuhkaisia, kun paikalla on uusien asiakkaiden lisäksi myös niitä, jotka on määrätty viikonlopun käynnin jäljiltä jatkotutkimuksiin.

Aika näyttää, muuttuuko tilanne uudistuksen jälkeen.

– Uudelleen tutkimukseen pyydettyjen määrä vähenee, koska Valkeakoskella laboratorio ja röntgen ovat auki myös viikonloppuna.

– Toisaalta voi olla, että ihmiset välttelevät Valkeakoskelle lähtöä ja tulevat mieluummin Kangasalle maanantaina.

Mäkinen sanookin, että tilannetta ja henkilökuntatarvetta seurataan viikko kerrallaan.

Kun päivystys on Valkeakoskella, ei Kangasalan terveyskeskussairaalan käytössä ole paikalla olevaa lääkäriä.

– Sinä aikana toimii omienääkäreiden puhelinpäivystys ja käytettävissä ovat aluesairaalan päivystävät lääkärit sekä alueen ensihoitoyksiköt eli ambulanssit henkilökuntineen.

Uusi, tiukempi asetus

Kangasalan olisi pitänyt laittaa päivystys uusiin puihin viimeistään ensi vuoden alussa, jolloin voimaan astuu päivystyksen valmiuksia ja vaatimuksia tiukentava asetus.

Ratkaisu tehtiin jo nyt, koska sopimus viikonloppupäivystystä tuottavan yrityksen kanssa umpeutuu huhtikuun viimeisenä päivänä.

Asiaan vaikutti myös se, että päätös tukee kunnan säästötavoitetta. Ostopalvelun vaihtaminen Valkeakosken aluesairaalaan tulee halvemmaksi.

Mäkinen huomauttaa, että aluesairaalasta on yhteys Kangasalan ja Pälkäneen potilastietoihin, joista näkyy henkilön sairaushistoria.

Ensihoitoon satsattu

Johtava ylilääkäri myöntää, että uudistus kaventaa Kangasalan omia palveluita.

Hänen mukaansa päivystyksien keskittäminen oli kuitenkin näkyvissä jo silloin, kun ensihoidon palvelutasoa eli sairaankuljetusyksiköiden lähtövalmiutta parannettiin.

– Ensihoito ja päivystys ovat kokonaisuus. Rahan ja henkilöstön satsaaminen ensihoitoon tarkoittaa sitä, että päivystys on hoidettava entistä taloudellisemmin.

– Ennen uutta asetusta ensihoidon kustannukset olivat Kangasalle 300 000 vuodessa, nyt hieman vajaa miljoona euroa, hän tarkentaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.