Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Vuoden kylä on tittelinsä ansainnut

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 9.6.2015 kello 8.03

Eteläisellä Kangasalla sijaitsevan Kuohenmaan kylän toimeliaisuus on huomattu kuntarajojen ulkopuolellakin. Kuohenmaa palkittiin viime viikonloppuna Pirkanmaan Vuoden kylä -tittelillä.
Kylä on arvonimensä ansainnut. Tämän lehden sivulla seitsemän olevassa jutussa kerrotaan, mitä kaikkea kylällä vuodenkierrossa tapahtuu. Juttua on vaikea päästä hengästymättä loppuun.
Kylällä on selkeästi hyvä henki, eikä vaikeuksien edessä anneta periksi.

Kuohenmaalta loppui kylän oma koulu jo vuonna 1971. Sen jälkeen kuohenmaalaiset lapset ovat käyneet koulua Liuksialassa. Koulun yläluokka jäi kyläläisten käyttöön, opettajan asunto ja alaluokka olivat vuokralla taiteilija Veikko Pitkäsellä.
 Tiukka paikka Kuohenmaalla koettiin, kun kunta aikoi luopua koulusta vuonna 2013–2014. Kyläläiset alkoivat kuitenkin aktiivisesti toimia sen eteen, että koulu säilyisi jatkossakin kylän omana toimintakeskuksena.
Näin kävikin, ja kyläyhdistys vuokrasi koulun kunnalta 30 vuoden sopimuksella varsin kohtuullisella kuukausivuokralla. Nyt koulua kehitetään eteenpäin muun muassa entistä kiinnostavammaksi vuokrakohteeksi, jonka tuloilla katetaan ylläpidosta aiheutuvia kuluja.

Eilen maanantaina Kangasala-talon edustalla osoitettiin mieltä lakkautusuhan alla olevien koulujen puolesta.
Kuohenmaan esimerkki vahvistaa sitä viestiä, että koulurakennus on usein kylän toiminnallinen keskus, koska muita kokontumiseen sopivia tiloja kyliltä harvemmin löytyy.
Toisaalta Kuohenmaan tilanne puhuu myös sen tosiseikan puolesta, että koulu voi edelleen olla kylän keskus, vaikka siellä ei ole varsinaista koulutoimintaa.
Toiminta lähtee ihmisistä. Riuskalla otteella pienemmilläkin kylillä on mahdollista tehdä vaikka mitä, kuten Kuohenmaa ja muutaman muun aktiivisen kylän esimerkki osoittaa.
Ilman ihmisiä ei ole kuitenkaan toimintaakaan, eikä tekohengitys sinänsä ole tarpeen.
Jos kunnassa tehdään ikäviä, kyliä koskevia päätöksiä, on kunnan rooli olla ovet ja mielet avoimena sille, kuinka toiminta voi kylillä jatkua.
Esteitä ei saa rakentaa, vaan päinvastoin roolina tulee olla asioiden mahdollistaja.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös