Koti Uutiset Yhteisiä asioita voi hoitaa jäykistelemättäkin – MTK Kangasalan uusi puheenjohtaja haluaa toimintaan...

  Yhteisiä asioita voi hoitaa jäykistelemättäkin – MTK Kangasalan uusi puheenjohtaja haluaa toimintaan lisää rentoutta

  0
  Eeva Heikkilä aikoo jatkaa vanhempiensa lihakarjatilaa yhdessä veljensä kanssa.

  Vaativa muuu kaikuu kaanonina maatalon pihassa Keson kylässä. Pihattonavetassa on selkeästi kuultu Eeva Heikkilän, 31, ääni. Ja sehän voisi tarkoittaa vaikka ruoka-aikaa tai rapsutuksia. Lehmät ja sonnit kurkottelevat metalliaidan välistä. Sieltä karhea kieli tavoittaa MTK Kangasalan uuden puheenjohtajan. Ollaan Eevan vanhempien lihakarjatilalla. Eeva aikoo jatkaa tilaa yhdessä veljensä kanssa. Sitä ennen on kuitenkin paljon mietittävää ja laskettavaa.  

  Helpommin sukupolvenvaihdos toteutui luottamustoimissa. Eeva on ollut vuosikymmeniä välillisesti mukana maaseutuyrittäjien etua ajavan MTK:n paikallisyhdistyksessä äitinsä Arja Heikkilän kautta. Kun johtokunnan ikäraja tuli vastaan, jättäytyi Arja pois ja Eeva peri hänen paikkansa puolitoista vuotta sitten. Helmikuun alusta hän on ollut myös puheenjohtaja.

  – Eiköhän se ollut äiti ja yhdistyksen edellinen puheenjohtaja Hannu Karppila, jotka sen juonivat, Eeva nauraa.

  Jäsenten ja tehtävien juoniminen eteenpäin on yhdistystoiminnassa yleinen käytäntö, sillä tulijoita harvoin on jonoksi asti.!q Niin myös MTK Kangasalan kohdalla. Mutta on Eevalla myös kiinnostusta hoitaa yhteisiä asioita.

  –Jos ei avaa suutaan, niin ei voi olettaa, että mitään tapahtuu. Mielipide pitää kertoa, ei sitä muuten kukaan voi tietää tai viedä asiaa eteenpäin.

  Yhdistyksessä on ollut nainen puheenjohtajana vain kerran aiemmin: Aino Palttala hoiti tointa hetken aikaa kymmeniä vuosia sitten. Yleensä nuijanvarressa on myös ollut reilusti elämänkokemusta.

  – Eeva on ensimmäinen nuori puheenjohtaja, Arja huomauttaa.

  Onko esimerkki innostanut vai onko aika ollut sopiva, mutta muitakin nuoria on tullut mukaan toimintaan. Yhdeksänhenkisestä johtokunnasta neljä on nuoria.

  – Kyllä se vaan on niin, että jos vuosikymmeniä tekee samaa hommaa, niin ajatusmalli pysyy samana ja intokin laantuu. Nyt meillä on johtokunnassa sellaista uutuudenviehätystä, Eeva sanoo.

  Luottamustoimet eivät ole vieraita, sillä Eeva toimii myös jääkolkka- sekä 4H -yhdistysten hallituksissa. Puheenjohtajan roolissa riittää toki omaksuttavaa, mutta onneksi apua on tarjolla entisistä ja nykyisistä johtokuntalaisista.

  – Ehkä eniten jännittää se, ymmärränkö kaikki asiat ja säädökset oikein. Maatilojen asioihin liittyy nykyään paljon byrokratiaa.

  MTK on valtakunnallinen ammatti- ja etujärjestö maanviljelijöille, metsänomistajille ja maaseutuyrittäjille. Paikallisyhdistys järjestää Päivä maalla -tapahtumaa sekä jäsenille yhteistä toimintaa ja koulutusta.

  Tulossa on muun muassa ensiapukoulutusta, kasvinsuojeluruiskujen testausta ja maatilan koneiden korjausopastusta.

  – Meille nuorille, jotka olemme tehneet töitä maatilan ulkopuolella ei välttämättä ole ihan selkeää, miten laitteita korjataan tai huolletaan.

  Paljon on ollut puhetta myös maanviljelijöiden jaksamisesta. Virkistäytyminen onkin isossa osassa toimintaa. Yhdessä järjestetään esimerkiksi kesäteatteriretkiä tai saunailtoja.

  – Haluaisin aktivoida porukkaa enemmän tekemään yhdessä. En tiedä onko se ajanpuute, mutta ihmiset eivät enää tapaa tai istu iltaa yhdessä niin kuin aiemmin.

  Eeva haluaa myös korjata ennakkoluuloja, joiden mukaan toiminta olisi jotenkin jäykkää.

  – Toki hoidamme myös virallisia asioita, mutta jäykistellä ei tarvitse.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän