Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Yhteisö pitää ääntä yllä, pettyneet eivät ehkä välitä

Kunnallisvaaleissa 2012 Kangasalan innokkaimmat äänestäjät olivat Kautialassa. Kautialan äänestysalueella äänestysaktiivisuus kohosi 73,9 prosenttiin, kun taas Suorama II:ssa äänestysprosentti jäi 55,2 prosenttiin. Koko kunnan alueella äänesti 61,7 prosenttia äänioikeutetuista. Kysyimme molempien äänestyspaikkojen liepeiltä, mikä mahtaa vaikuttaa äänestysintoon. Kautialassa turvauduttiin nuorisoseuran apuun haastateltavien tavoittamiseksi, Suoramalla ihmisiä bongailtiin kaupan ja seurakuntakeskuksen väliltä. Kautialassa äänestävä Jussi Tanila uskoo, että ihmiset haluavat vaikuttaa varsinkin kuntavaaleissa, jolloin poliittisesti päätettävät asiat ovat lähellä. – Raudanmaalta on voinut valita oman paikallisen ehdokkaan useasta eri puolueesta. Ihmiset täällä ovat aktiivisia ja kokevat kylän asiat omikseen. Uskon, että he myös luottavat vaikuttamismahdollisuuksiinsa, Raudanmaan kylätoimikunnan puheenjohtaja Jussi Tanila arvioi. Kautialan kyläkoulun jatkumista puolustettiin syksyllä 2015, mistä tuli palkinnoksi paitsi koulun säilyminen myös Pirkanmaan vuoden kyläteko 2016 -palkinto. Riikka Koivisto nimeää juuri yhteisöllisyyden yhdeksi syyksi äänestysaktiivisuuteen. Muualta tulleena hänkin on päässyt mukaan kyläyhteisöön. – Sen verran syrjässä täällä ollaan, että jos ei itse kerrota mitä halutaan, niin ei siitä kukaan muukaan pidä huolta. Oman kylän ehdokkaat ymmärtävät kylän tarpeet, Koivisto arvelee. Hän kehuu luottamuksellista ilmapiiriä ja erilaisia tempauksia, joissa asioita on laitettu porukalla kuntoon. Eläkeläinen Raili Kimmel on asunut parikymmentä vuotta Kautialassa. – Paikkana tämä ei ole mikään ohikulkupaikka. Täällä on paljon maatalousyrittäjiä, joiden suku on aina asunut täällä. Ehkä se vetää uurnille, äänioikeudestaan ylpeä Kimmel pohtii. Kimmel kuuluu Raudanmaan maatiaisnaisiin, vaikkei hänellä edes ole maatilaa. Hän myös arvelee, että koulun säilyttäminen on niin tärkeä asia, että moni ottaa erikseen selville, kuka ehdokas on koulun puolesta.

Uutiset - 5.4.2017 kello 15.56
Yhteisö pitää ääntä yllä, pettyneet eivät ehkä välitä
Jussi Tanila ja Riikka Koivisto uskovat, että Kautialan yhteisöllisyys innostaa vaikuttamaan asioihin myös äänestämällä.

Suoramalla vastaan tulee toinen eläkeläinen Terttu Lähdeniemi koirineen. Hänen ei tarvitse kauaa miettiä äänestämättömyyden syitä.
– Ihmiset ovat pettyneitä, kun heitä ei kuunnella. Kaikki palvelut viedään. Pankkiautomaattikin, vaikka asutusta tulee koko ajan lisää, Lähdeniemi toteaa.
Erityisesti Lähdeniemeä huolettaa vanhusten osa, kun Suoramalta lakkautettiin aikuisneuvola ja kirjasto.
– Saisihan täällä olla muutakin kuin kauppa. En enää käy kirjastossakaan, kun kirjastoautolla käynti pitäisi osuttaa samaan aikaan muiden menojen kanssa, Lähdeniemi huomauttaa.
Itse hän pääsee vielä jalan liikkeelle, mutta hän on huolissaan huonokuntoisemmista vanhuksista.
– Terveyskeskukseen pääsee vain autopelillä tai pitää tilata pikkubussi, Lähdeniemi harmittelee.

Moni vastaantulija kieltäytyy kommentoimasta. Sen sijaan eräs henkilö haluaa kertoa nimellään mielipiteensä Suoraman äänestysaktiivisuudesta.
– Täällä asuu vääränlaisia ihmisiä. Narkkareita ja juoppoja, joita kiinnostaa vain pään sekoittaminen, hän tokaisee.
Puoliso vieressä arvelee, ettei ihan kaikkea kannata omalla naamallaan huudella tai saa vihat päälleen. Pienen neuvottelun ja toimittajan uuden tilannearvion jälkeen kommentti jätetään nimettömäksi.
Kommentoija arvelee, että uusi asutus voi nostaa äänestävien osuutta.
Seurakuntakeskuksen pihasta tavoitettu Anu Jonkka tulkitsee äänestämättömyyttä toisesta näkökulmasta.
– Väestörakenne varmaan vaikuttaa. Jos täällä asuu vain hetken aikaa, ei asiaan (äänestämiseen) viitsi paneutua. Omakotialueilla on varmaan pysyvyyttä eri tavalla kuin kerros- ja rivitaloalueilla, joista moni lapsiperhekin saattaa muuttaa pois ennen pitkää, Suoramalle asettunut Jonkka arvelee.
– Yhteiskunnan linjaukset ja päätökset näkyvät Suoramallakin, eivätkä kaikki ole kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista, hän lisää.

Sanomalehtiviikko 28.1.–1.2.2019
Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Sanomalehtiviikko 28.1.–1.2.2019
~
Takaisin ylös