Yllätetyksi tulemisen mahdolli­suus

0

Tapahtumakalenterit pursuavat kulttuuritapahtumia. Menovinkeistä ei ole pulaa, korkeintaan runsauden pula.

Kullakin tapahtumalla on usein oma tietynlainen yleisönsä. Pääsylipun ostaja hakeutuu mieleiseensä tapahtumaan, josta tietää saavansa rahalleen vastinetta. Se on tavallaan ymmärrettävää. Halutaan pelata varman päälle, eikä osteta lippua tapahtumaan, joka saattaisikin olla kielteinen yllätys.

Mutta vaikka tapahtumassa olisi tunnettu suosikkiesiintyjä, voi tullakin pettymys, jos odotukset ovat liian korkealla. Meneekö rahat hukkaan? Tuskin sentään, mutta into lähteä saman esiintyjän konserttiin pian uudestaan voi laimeta.

Olen klassisen musiikin ja jazzin ystävä. Kun menen konserttiin, tiedän yleensä suurin piirtein, mitä on tulossa. Mutta täytyy myöntää, että suosikkiesiintyjieni konserteissa olen kokenut toisinaan lieviä pettymyksiä.

Se ei johdu yleensä siitä, että esityksessä sinänsä olisi mitään vikaa, vaan että esitys ei ole yllättänyt minua millään tavalla. Ennakko-odotukset ovat latistaneet kokemuksen.

Sykähdyttävimpiä ovat usein ne tilaisuudet, joilta ei odota mitään tai johon on tullut lähdettyä jopa hieman vastentahtoisesti, kun puoliso tai kaveri raahaa mukanaan. Sitten esitys yllättääkin positiivisesti ja tempaa mukaansa. Silloin on tullut löytäneeksi jotain uutta.

Yksi riemastuttavimmista konserttielämyksistäni sain kymmenisen vuotta sitten, kun menin puoliksi sattumalta Jari Sillanpään konserttiin.

En ole todellakaan mikään Siltsu-fani. Mutta voi miten koskettavasti hän tulkitsikaan eri tyylisiä lauluja, ja millaisella karismalla hän otti yleisönsä! Olin sulaa vahaa hänen esityksensä edessä, koska olin täydellisesti yllätetty!

Viime aikojen lehtitiedot ovat tuoneet surun. Kunpa tuo nerokas taiteilija, sydänten tango­kuningas vielä nousisi nykyisestä ahdingostaan.

Kulttuurielämysten metsästämisessä riskin otto usein kannattaa. Aina yllätykset eivät ole hauskoja, mutta taiteen kokemiseen kuuluu, että välillä tyrmistytään ja kohta taas ihastellaan.

Kulttuuritapahtumissa voi antaa yllättää itsensä turvallisessa ympäris­tössä. Taide-esitykseen ei kuole, vaikka se olisi hieman omasta mausta poikkeava. Mutta jos antaa yllätetyksi tulemiselle mahdolli­suuden, voi kokea jotain täysin uutta silmiä ja korvia avaavaa, aisteja kiihottavaa.

Eikö luovuus olekin totunnaisista kaavoista luopumista? Luovasti ajatteleva kulttuurinharrastaja altistaa itsensä yllätyksille.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.