Sairaanhoitopiiri palauttaa kunnille rahaa

0

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto on päättänyt palauttaa jäsenkunnille edellisten vuosien taseeseen kertynyttä ylijäämää 15 miljoonaa euroa.

Palautus jaetaan kunnille peruspääomaosuuksien mukaisessa suhteessa ja maksetaan kuluvan vuoden joulukuussa.

Kangasalan osuus on 897 000 euroa. Summa on osinkotuottoa ja kirjataan rahastotuottoihin.

– Toivoimme, että sairaanhoitopiiri olisi käyttänyt ylijäämän palvelumaksujen ja hoitopäivän hinnan alentamiseen. Tämä olisi vähentänyt suoraan kunnan sote-kustannuksia, sanoo kunnan talousjohtaja Seppo Saarinen.

Hänen mukaansa yleensä käy vielä niin, että erikoissairaanhoidon menot ylittyvät ja sairaanhoitopiiriltä tulee ylimääräinen lasku.

– Myös valtio vaatii, että kunnat suitsevat suoraan sote-menojaan, hän jatkaa.

Sairaanhoitopiiri ei lämmennyt Kangasalan ehdotukselle.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä oli vuodenvaihteessa taseessa ylijäämää 28,5 miljoonaa euroa.

Maakunta- ja sote-uudistuksen yhteydessä valmistelluissa lakiluonnoksissa on linjattu, että sairaanhoitopiirin mahdolliset alijäämät tulee kattaa ennen maakunnan toiminnan aloittamista.

Lakiluonnokset eivät ota kantaa mahdollisten ylijäämien käsittelyyn. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talouden tämänhetkinen tasapainoinen tila mahdollistaa ylijäämän palautuksen.

Taseeseen jäljelle jäävän ylijäämän palautusaikataulu arvioidaan ensi vuonna, kun sairaanhoitopiirin vuoden 2017 tilinpäätös on valmistunut ja maakuntauudistuksen aikataulu on varmistunut.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.