Koti Uutiset VAALIT 2019 | Hanna Laine ajaa palkansaajien ja lapsiperheiden asiaa

  VAALIT 2019 | Hanna Laine ajaa palkansaajien ja lapsiperheiden asiaa

  0
  – Julkiset peruspalvelut eivät ole olemassa voiton tavoittelua varten, Hanna Laine sanoo.

  Hanna Laine suuntaa vaaliviestinsä palkansaajille ja lapsiperheille. Teemat nousevat reilun työelämän ja luotettavan perusturvan vaateista.

  Kunnallisessa esiopetuksessa työskentelevä lähihoitaja luottaa läpimenomahdollisuuksiinsa. Niitä parantaa se, että hän on demarilistalla ainoa varhaiskasvatuksen piirissä työskentelevä ehdokas.

  Hallituksen sote-uudistuksen haaksirikkoa hän ei sure, koska uudistuksen varhaiskasvatukseenkin heijastuva sosiaaliosio jäi valmistelussa lapsipuolen asemaan.

  Myös kokonaisuus vääristyi matkalla.

  – Tavoitellusta hoidon integroinnista jäätiin aika kauas, kun keskusta keskittyi maakuntahallinnon rakentamiseen ja kokoomus hoivan yksityistämiseen.

  Perusterveydenhuollon uudistus on Laineesta silti välttämätön. Sen suunta ja tavoitteet on kuitenkin määritettävä selkeästi, ja valmistelu on annettava asiantuntijoille. Heidän työtään voisi seurata poliittisesti valittu ohjausryhmä.

  Varhaiskasvatuksen enemmälle yksityistämiselle hän ei lämpene. Yksityistäminen voi toki purkaa julkisen puolen päivähoitopaineita, mutta isännäksi siitä ei ole. Yksityiset päiväkodit eivät esimerkiksi anna erityisopetusta, vaan ohjaavat sitä tarvitsevat hoitolapsensa kunnallisten palvelujen ääreen.

  Valikoinnistakin puhutaan. Yksityisten päiväkotien ovet eivät välttämättä avaudu hankaliksi koetuille lapsille. Hänen mielestään tästä on  valtakunnallista näyttöä. Ei kuitenkaan Kangasalla, jossa toimii puolenkymmentä yksityistä päiväkotia.

  SDP ei ole puolueena ottanut kantaa yksityiseen päivähoitoon, mutta lähtökohtaisesti varhaiskasvatus kuuluu siitä julkisen sektorin tehtäviin. Yksityisten ja yhteisöllisten toimijoiden rooli on täydentävä.

  Laineesta kysymys on periaatteellinen

  – samalla tavalla kuin terveys- ja hoivapalveluissakin.

  – Julkiset peruspalvelut eivät ole olemassa voiton tavoittelua varten.

  Valtuustossa puhetta johtava Laine on eduskuntavaaliehdokkaana neljättä kertaa. Hän odottaa vaaleista hyvää tulosta, sillä nyt töitä on tehty enemmän, kampanjointi on näkyvämpää ja usko itseen on entistä kovempi.

  Myös SDP:n osalta merkit ovat suotuisat. Gallupit lupailevat viime vaalien pudokkaalle suurimman puolueen asemaa.

  Ehdolle Laine sanoo asettuneensa, koska on kokenut Juha Sipilän hallituksen toimet epäoikeudenmukaisiksi. Syntilistaan hän kirjaa palkansaajien koventuneen kohtelun, palveluiden heikentymisen ja sopimisen kulttuurin murentumisen.

  – Lisäksi kasvatuksesta ja koulutuksesta leikattiin hallituskaudella peräti 690 miljoonaa.

  Kansanedustajana Laine puuttuisi ensimmäiseksi varhaiskasvatuksen ryhmäkokoihin. Hän palauttaisi mitoitukset aikaisemmalle tolalle, jossa yhden hoitajan vastuulla on nykyisen kahdeksan sijasta seitsemän esiopetusikäistä lasta.

  Vanhuspalvelujen hoitajamitoituksen hän nostaisi 0,7:ään ja kirjauttaisi sen laiksi.

  Laine hautaisi lopullisesti myös paljon porua herättäneen Sipilän mallin, jossa työelämän uudistuksia pyrittiin viemään väkisin läpi työmarkkinajärjestöistä piittaamatta.

  Vanhassa on hänen mukaansa vara parempi.

  – Työnantajat ja työntekijät sopikoot keskenään työehdoista. Vanha kolmikantakin kävisi minulle, kunhan se ei hallituksen puolelta käänny jo nähdyiksi pakkolakiuhkailuiksi.

  Valtakunnan politiikassa Pirkanmaa on ollut pitkään pimennossa. Maakuntaan ei ole siunaantunut merkittäviä ministerinvirkoja, eikä liioin paikkoja valtapuolueiden komentoketjujen kärkeen.

  Laineesta näkymättömyyden syy saattaa piillä turhassa vaatimattomuudessa – yhteistyön puutteessakin. Osaamisesta ja pätevyydestä ei ole pulaa.

  – Näkymättömyys näkyy. Esimerkiksi tiehankkeita ei ole meillä saatu eteenpäin toivotulla tavalla, vaikka Tampereen seutu on maan liikenteellinen solmukohta.

  Mutta muutoksen tuulet puhaltavat jo. Yksi merkki tästä on Tampereen kulttuuripääkaupunkihanke. Siinä maakunnan kunnat ovat vahvasti mukana.

   

  FAKTA

  HANNA LAINE
  Sosiaalidemokraatit
  Ikä: 47
  Koulutus: Lähihoitaja
  Ammatti: Lähihoitaja
  Perhe: Mies ja koira, kaksi poikaa jo maailmalla
  Tätä et minusta tiennyt: Fazerin sininen on paheeni.

  Motto: ”Kohtele toisia niin kuin toivot itseäsi kohdeltavan.”

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän