Koti Uutiset VAALIT 2019 | Suora demokratialiike imaisi Maria Suosteen politiikkaan

  VAALIT 2019 | Suora demokratialiike imaisi Maria Suosteen politiikkaan

  0
  Suoste innostui politiikasta suoraan demokratiaan pyrkivän liikkeen kautta. Yrittäjäaukio tuntui vasta Kangasalle muuttaneesta ehdokkaasta sopivalta kuvauspaikalta.

  Liike Nytin toimintamalli oli kansanedustajaehdokas Maria Suosteelle tuttu jo ennen liikkeen perustamista. Liikkeen nettisivujen mukaan kyseessä on ”kaikille avoin poliittinen liike, joka uudistaa yhteiskunnallista päätöksentekoa perustamalla päätökset tutkittuun tietoon ja antamalla vaikutusvaltaa niille, joita päätökset koskevat.”

  Liikkeen perustajista tunnetuimpia lienevät Hjallis Harkimo ja entinen Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner. Liike Nytillä on noin 12 000 jäsentä nettiparlamentissa. Liike ei ole puoluerekisterissä.

  – Asuin 10 vuotta Italiassa ja kiinnostuin siellä Viiden tähden liikkeen toimintatavasta, joka osallistaa ihmisiä, Suoste kertoo.

  Vaikka italialaisella puolueella on hyvin vähän yhteistä Suosteen tai Liike Nytin ajatusmaailman kanssa, menettelytapa kiehtoi naista. Nettialusta vetosi häneen, koska näkökulmat haetaan asiantuntijoiden ja ammattilaisten kautta, jonka jälkeen ihmisiltä kysytään suoraa mielipidettä.

  – Nettiparlamentissa jokainen saa sitten äänensä kuuluviin, mikä on hyvin demokraattista, reilua ja oikeudenmukaista, Suoste perustelee.

  Liike Nytiin Suoste tutustui tarkemmin liikkeen keskustelutilaisuudessa Metso-kirjastossa Tampereella. Samalla häntä jo pyydettiin mukaan liikkeeseen. Luottamustehtävissä hän on toiminut aiemmin Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen kansainvälisten asioiden vastaavana.

  Yhteinen arvopohja löytyy yksilön arvostamisesta, yrittäjyydestä, ilmastonmuutosasioista, Eurooppa-myönteisyydestä sekä mahdollisuudesta tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen.

  – Pienelle maalle liikkuvuus, työllisyys, koulutus ja yhtenäinen turvapaikkapolitiikka suhteutettuna väkilukuun ovat olennaisia.

  Hänen mukaansa Suomella pitäisi olla paremmat valmiudet maahanmuuton käsittelyyn jo viimeaikaisten rikostenkin valossa. Italian kautta Eurooppaan pyrkivät ihmiset, ja Italian oma monimutkainen rikollisuus mafioineen on tehnyt Suosteesta varauksellisen maahanmuuton suhteen. Hänestä Suomi ei ollut valmistautunut vuoden 2015 kaltaiseen turvapaikanhakijamäärään.

  – Tilanteen pitäisi olla kokonaisuudessaan hallitumpi, mutta politiikkaa täytyy kuitenkin tehdä ihmisoikeussopimuksia kunnioittaen ja humanitaarisesti. Ihmisiä ei voi lähettää kuolemaan lähtömaahansa, Suoste selventää.

  Diplomaattinen luonne ja vuorovaikutuksen kannattaja, sellaiseksi Suoste itseään kuvaa. Vaikka asiat ovat vaikeita, keskustelun täytyy olla rakentavaa.

  – En ole mitenkään kärjekäs, vastakkainasettelun sijaan luon mieluummin siltoja, Suoste kuvaa suhtautumistaan kiistanalaisiin ja vaikeisiin asioihin.

  Yrittäjyys on Suostelle erityisen läheinen aihe. Hän pitää yhdessä miehensä kanssa Pyynikin munkkikahviloita sekä näkötornilla että keskustorilla. Suoste haluaa liikkeen kautta edistää yrittäjien sosiaaliturvaa ja mahdollisuutta perustaa uusi yritys konkurssin jälkeen.

  Yrittäjällä täytyy olla tilaisuus uuteen alkuun, mikäli hän on toiminut aiemmin rehellisesti.

  Koulukiusaamisen lopettamiseksi ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi kansanedustajaehdokas kaipaa resurssointia lapsiin ja nuoriin, jotta kaikki voisivat harrastaa ja tehdä asioita taustastaan riippumatta.

  – Tärkein muutos koskee päätöksentekoa. Nykyinen toimintapa on jo nähty, poliittinen päätöksentekosysteemi ei toimi. Ihmiset pitää saada mukaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa hyödyntämään kokemuksia, näkemyksiä ja tietoa, avoimin ja oppivaisin mielin vaalikampanjaan  käyvä Suoste summaa.

   

  FAKTA

  Ikä 38

  Koulutus: Markkinointiviestinnän assistentti ja oikeustieteiden ylioppilas

  Ammatti: Kahvilayrittäjä

  Perhe: Mies ja 4-vuotias poika sekä kolme koiraa

  Tätä et minusta tiennyt: Työskentelin Milanon lentokentällä asiakaspalvelijana, joka otti vastaan asiakkaiden reklamaatiot.

  Motto: ”Puhalletaan yhteen hiileen.”

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän