Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Huolimattomuus voi tulla kalliiksi

Eija Koivu
Pääkirjoitus - 25.7.2018 kello 7.00

Suurin osa Suomessa syttyvistä ruohikko- ja metsäpaloista aiheutuu ihmisten varomattomasta tulen käsittelystä. Viimeksi perjantaina tarvittiin Kangasallakin palokunnan apua, kun roskien polttaminen muuttui pieneksi maastopaloksi.

Varomattomuus saattaa tulla kalliiksi, sillä palon sytyttäjä on vastuussa tuhoista. Jos tuli tuhoaa esimerkiksi suuren määrän metsää ja muuta omaisuutta, puhutaan isoista korvaussummista.

Suunnittelijana Kangasalan kaupungilla työskentelevä Antti Nikkinen vetosi yleisönosastokirjoituksessaan (KS 27.6.) tupakoitsijoihin, jotta nämä sammuttaisivat savukkeensa kunnolla sauhuttelutuokionsa päätteeksi.

Vaikka Suomessa myytävät savukkeet ovat itsestään sammuvia, ne eivät ole täysin paloturvallisia. Jos kytevä tumppi kierähtää kuivalle pientareelle, se saattaa otollisissa oloissa sytyttää tulipalon. Jos tupakanhimo iskee metsässä, kytevää tumppia ei saa milloinkaan saa heittää maastoon – olipa alueella metsäpalovaroitus tai ei.

Ihmisten ajattelemattomuus luonnossa johtaa myös rajoituksiin. Pari vuotta sitten Heramaanjärven ympärille perustettiin luonnon­suojelu­alue, jotta luonnonarvoiltaan herkkä alue varjeltuisi metsäpaloilta.

Yhä edelleenkin turhan moni kuvittelee, että luvaton tulenteko maastossa kuuluu jokamiehenoikeuksiin.

Kun retkieväänä on makkaran lisäksi alkoholipitoisia juomia, saattaa tulen vahtiminen ja nuotion kunnollinen sammutus unohtua. Kuuma tuhka ja piilossa kytevä palo voi syttyä itsekseen vielä useammankin tunnin kuluttua.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös