Koti Pääkirjoitus Huolimattomuus voi tulla kalliiksi

  Huolimattomuus voi tulla kalliiksi

  0

  Suurin osa Suomessa syttyvistä ruohikko- ja metsäpaloista aiheutuu ihmisten varomattomasta tulen käsittelystä. Viimeksi perjantaina tarvittiin Kangasallakin palokunnan apua, kun roskien polttaminen muuttui pieneksi maastopaloksi.

  Varomattomuus saattaa tulla kalliiksi, sillä palon sytyttäjä on vastuussa tuhoista. Jos tuli tuhoaa esimerkiksi suuren määrän metsää ja muuta omaisuutta, puhutaan isoista korvaussummista.

  Suunnittelijana Kangasalan kaupungilla työskentelevä Antti Nikkinen vetosi yleisönosastokirjoituksessaan (KS 27.6.) tupakoitsijoihin, jotta nämä sammuttaisivat savukkeensa kunnolla sauhuttelutuokionsa päätteeksi.

  Vaikka Suomessa myytävät savukkeet ovat itsestään sammuvia, ne eivät ole täysin paloturvallisia. Jos kytevä tumppi kierähtää kuivalle pientareelle, se saattaa otollisissa oloissa sytyttää tulipalon. Jos tupakanhimo iskee metsässä, kytevää tumppia ei saa milloinkaan saa heittää maastoon – olipa alueella metsäpalovaroitus tai ei.

  Ihmisten ajattelemattomuus luonnossa johtaa myös rajoituksiin. Pari vuotta sitten Heramaanjärven ympärille perustettiin luonnon­suojelu­alue, jotta luonnonarvoiltaan herkkä alue varjeltuisi metsäpaloilta.

  Yhä edelleenkin turhan moni kuvittelee, että luvaton tulenteko maastossa kuuluu jokamiehenoikeuksiin.

  Kun retkieväänä on makkaran lisäksi alkoholipitoisia juomia, saattaa tulen vahtiminen ja nuotion kunnollinen sammutus unohtua. Kuuma tuhka ja piilossa kytevä palo voi syttyä itsekseen vielä useammankin tunnin kuluttua.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän