Joukko ihmisiä on kerääntynyt Liuksialan kartanon porteille kuuntelemaan kuningatarta.
Sinikka Meurman on ollut Kaarina Maununtytär jo melkein 40 vuoden ajan. Rooliasussaan hän muuntautuu kuningattareksi ja kertoo tämän vaiheikkaasta elämästä.
Kangasalla opastuksia ovat pitkään tehneet Meurman Kaarina Maununtyttärenä ja Jussi Lehtonen Jalmari Finnenä. Nyt Kangasalle on valmistunut seitsemän uutta auktorisoitua matkailuopasta, jotka kuuluvat Tampereen Matkailuoppaisiin.
Uusista matkailuoppaista ainakin Sallamari Angeria suunnittelee valitsevansa itselleen roolin Kangasalan tunnetuista historiallisista henkilöistä.
Angeria on ollut matkailuopas Tampereella jo seitsemän vuotta. Kolme vuotta sitten hän muutti Kangasalle ja innostui kaupungin kulttuurista ja historiasta.
– Tämä työ on kiinnostavaa, koska saa antaa ihmisille tietoelämyksiä, hän sanoo.
Kangasalla Angeria ei ole vielä opastanut kierroksia, mutta on ollut kuuntelemassa kesällä järjestettyjä kävelykierroksia. Elokuisena sunnuntaina hän on kuuntelemassa Iltapäiväkävely kuningattaren seurassa -opastusta. Meurman johdattaa yleisöä Liuksialan peltomaisemissa kertoen Kaarina Maununtyttären elämästä.
Myös Annu Rantanen on mukana kuuntelemassa konkarin kävelykierrosta. Hän on aikaisemmalta koulutukseltaan luonto-ohjaaja. Nyt hän on myös matkailuopas Kangasalla ja Tampereella.
– Minua kiinnostaa tarinoiden lukeminen ja kertominen, Rantanen kertoo.
Kangasalla tarinoita riittää. Rantasella on tälläkin hetkellä kotona odottamassa pino kirjoja historiasta ja muista kiinnostavista aiheista. Työssä eduksi ei ole pelkästään historian seuraaminen, vaan myös nykypäivän tapahtumista selvillä pysyminen.
Hän on vetänyt Kangasalla yhden bussiopastuksen Raumalta ja Porista tulleille vierailijoille. Kyseessä oli Visit Kangasalta tilattu opastus, jonka aikana vierailijat halusivat nähdä ja kuulla mahdollisimman paljon Kangasalasta.
– Se oli kolmen tunnin ajelu, ja siltikin jäi paljon kertomatta. Vierailijat kertoivat, että he olivat ajatelleet, ettei Kangasalla mitään ole, mutta yllättyivät suuresti.
Iltapäiväkävely kuningattaren seurassa
Kesän aikana Kangasalla on järjestetty useita kävelykierroksia, kuten Kangasalan kaunottaret – kaupungin arkkitehtuurin helmiä -kierros sekä Kangasalan vanhan hautausmaan opastus.
Iltapäiväkävely kuningattaren seurassa -kävelykierroksen 70-henkinen joukko on Meurmanista ennenkuulumatonta. Yleensä paikalla on suunnilleen noin 10 henkeä kuuntelemassa.
Liuksialan kartanon edessä Meurman kertoo Kaarina Maununtyttärenä, miten hän tapasi tulevan miehensä, Ruotsin kuningatar Eerik XIV:n.
– Olin torilla myymässä pähkinöitä, kun törmäsin mieheen, joka paljastui Ruotsin kuninkaaksi, Meurman kertoo.
Rakkaus syttyi talonpoikaustaustaisen Kaarinan ja kuninkaan välillä, eikä edes kansan ja hovin protestointi estänyt Eerikkiä kruunaamasta Kaarinaa kuningattareksi.
Liuksialan kartanoon Kaarina Maununtytär päätyi 27-vuotiaana Eerikin kuoltua. Meurmanille Liuksialan kartanoon liittyy myös omia muistoja, sillä se on hänen miehensä lapsuuden koti.
– Ollessani siellä yötä ensimmäisen kerran, mieheni isä toivotti hyvää yötä ja sanoi, ettei pidä hämmästyä, jos näkee Kaarinan haamun. Minä vahdin koko yön makuuhuoneen ovea, Meurman muistelee kävelykierroksen jälkeen.
Kävelykierros jatkuu kartanolta Liuksialan peltomaisemissa, jossa Kaarina Maununtytär kertoo muun muassa Leipi-alueen historiasta.
Kun kuningatar seuraavan kerran pysähtyy ja kuuntelijajoukko kerääntyy hänen ympärilleen, hän kertoo oman aikansa viljelystä sekä kiinnostuksestaan yrtteihin. Väkijoukon seassa kiertää pieniä kääröjä, joista voi haistaa eri yrttien tuoksuja.
Peltojen keskellä sijaitsee pieni kappeli, johon kuningatar johdattaa seurueensa. Vuonna 1932 rakennettu kappeli nousi Kangasalan ensimmäisen kirkon paikalle.
1600-luvulle asti kappelin paikalla oli kirkko, minkä jälkeen sinne rakennettiin muutamaan kertaan tuulimylly. Myöhemmin Liuksialan kartanon silloinen isäntä Jalmari Meurman rakennutti paikalle kappelin löydettyään vanhan kirkon perusteet.
Kävelykierros jatkuu vielä muutaman pysähdyksen verran ja päättyy Juhlatalo Äijälään, jossa on tarjolla kahvia ja pullaa. Kaarina Maununtytär on taas Sinikka Meurman. Hän saa kahviseurakseen useita kiinnostuneita kävelykierrokselle osallistuneita.
Rooliopastus on Meurmanin mukaan paljon muutakin kuin vain roolivaatetuksessa historian kertomista. Oppaan pitäisi pysyä roolissaan koko kierroksen ajan. Vaikka hän viittaakin nykypäivän tapahtumiin, pitää muistaa palata rooliin.
Meurman muistaa erityisesti kerran, jolloin hän oli pitämässä monologia roolissa ikäihmisille. Kaksi vanhempaa herraa lähestyivät häntä monologin jälkeen ja pyysivät saada laulaa kuningattaralle laulun, jota kuningas Eerik hänelle aikoinaan lauloi. Lopuksi he kumarsivat.
– He olivat ihan tosissaan. Siitä meinasi tulla tippa linssiin, Meurman sanoo.
Tampereella asuva Jenni Kulju on ollut jo pitkään kiinnostunut Kaarina Maununtyttären elämästä. Kangasalan kävelykierroksesta vinkkasi sisko Katariina Kulju ja suostui lähtemään seuraksikin. Jotain uuttakin jäi kierroksesta käteen, vaikka Jenni on tutustunut Kaarina Maununtyttären elämään jo entuudestaan.
– Liuksiala ei ole alueena minulle tuttua. Kyllähän se konkretisoi kaikkea, kun pääsee ihan paikan päälle, Jenni sanoo.
Kuljun siskoksia kiinnostaa muutenkin historia. He ovat vanhempien kanssa kierrelleet katsomassa esimerkiksi vanhoja linnoja.
Päivi Nevanen kahvittelee kierroksen jälkeen Äijälässä ystävän kanssa. Hän tiesi Kaarina Maununtyttärestä entuudestaan jotain, ja oli käynyt ainakin Liuksialan kappelissa aikaisemmin. Silti kierros oli hänestä kiinnostava.
– Meurman kertoi oikein kivalla tavalla. Sitä oli mielekästä seurata, Nevanen sanoo.
Ruutanassa asuva Justiina Hämäläinen osallistui kierrokselle isovanhempiensa Päivi ja Harri Hämäläisen kanssa. Hämäläisistä kävelykierros oli kiinnostava. Tamperelainen Päivi Hämäläinen on tehnyt jonkin verran sukututkimusta ja on saanut selville, että hänen isoisänsä äiti on asunut Kangasalla.
– Siksi Kangasalan historia tuntuu myös minulle läheiseltä.
Karoliina Vitikainen lähti kävelykierrokselle, sillä se kiinnostaa häntä työn puolesta.
Kaarina Maununtyttären elämä on Turun oppaalle hyvin tuttu, mutta kuningattaren elämän Kangasalan ajanjakso on hänelle vähemmän tuttu.
– Tämä on vähän kuin jatko-osa hänen elämälleen Turussa.
MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä