Koti Pääkirjoitus Kotimainen ruoka on turvallisuutta

  Kotimainen ruoka on turvallisuutta

  0

  Tämän lehden keskiaukeamalla on 12-sivuinen maa- ja metsätalousaiheinen liite. Valtakunnallinen osuus julkaistaan noin sadassa paikallislehdessä eri puolilla Suomea.

  Liitteen ideana on kiinnittää huomiota muun muassa kotimaisen ruuan tuontantoon. Paikallisia juttuja ja ilmoituksia kukin lehti on tehnyt omien voimavarojensa mukaan.

  Kotimaisen ruuan olemassaolo ei ole itsestään­selvyys. Monet maatilat lopettavat toimintansa, koska jatkajia ei ole. Ja vaikka olisikin, vanhentuneen maatilan nostaminen nykyaikaan tuntuu usein toivottomalta urakalta.

  Kangasalla on nykyisin enää vajaa 20 maitotilaa. Vuosituhannen alussa tiloja oli noin 80.

  Maatalouden ympärillä käytävä keskustelu on usein värittynyttä. Kadehditaan Euroopan unionin tukijärjestelmää, monien mielestä ilmaista rahaa, jota viljelijät saavat erilaisin perustein.

  Tukiviidakko on raskas, sen myöntävät kaikki. Iso ajatus sen taustalla on kuitenkin meidän suomalaistenkin puolella. Tukijärjestelmä auttaa kotimaisia viljejöitä tekemään työtään niin, että ruuan hinta on kuluttajille jatkossakin maltillinen.

  Maan hallitus päätti antaa lisäbudjetissaan rahaa maatalouden kannattavuusongelmien lieventämiseen.

  Tämä on hyvä asia, sillä meille suomalaisille on tärkeää säilyttää kotimainen ruokatuotanto. Kilpailu on kaikilla aloilla hyvästä, myös maataloudessa, mutta perustaa ei saa murentaa.

  Ruuan saaminen läheltä ruokapöytään on ekologinen kysymys, mutta tässä epävarmassa maailmassa se on myös turvallisuuskysymys.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän