Miia Pirinen on oikea ideageneraattori

0
Miia Pirinen perustaa työpöytänsä milloin minnekin. Hänen vahvuutensa on katsoa kauas ja haistaa uusia trendejä.

Ajatus uimaleggingseistä ei jättänyt häntä rauhaan, vaikka aikaa kehitystyölle ei oikeastaan olisi ollut.

Kangasalalainen yrittäjä Miia Pirinen rakastaa Brasiliaa. Hän on vienyt sinne viime vuosina useita suomalaisryhmiä, useimmiten naisia.

Kun porukka on perillä, Pirinen kehottaa jokaista naista ostamaan itselleen brasilialaiset bikinit. Ne ovat värikkäitä ja korostavat kauniisti kurveja.

– Ensimmäiset kaksi päivää suomalaiset peittävät itsensä pyyhkeillä. Sitten he uskaltavat jättää pyyhkeet rantatuolille ja nauttia auringosta. Aivan kuin brasilialaiset naiset, jotka ovat niin ylpeitä itsestään, Pirinen kuvailee.

Tämä muisto oli päällimmäisenä mielessä, kun Pirinen lähti erään kerran ystävänsä kanssa uimahalliin. Suomalainen iho on talvella sinivalkoinen, eikä uimahallien kylmänkelmeä valaistus yhtään paranna tilannetta.

– Silloin ajattelin, että olisipa suomalaisiin olosuhteisiin olemassa sellainen uima-asu, jossa voisi tuntea olonsa yhtä hyväksi kuin brasilialaisissa bikineissä.

Sarjayrittäjäksi itseään kutsuvalla Pirisellä oli tuolloinkin monta rautaa tulessa. Aikaa uuden tuotteen kehitykselle ei oikeastaan olisi ollut.

Idea ei jättänyt Miia Piristä rauhaan. Hän ajatteli, että suomalaisissa uimahalleissa toimisi pitkälahkeinen uima-asu, joka olisi yhtä aikaa kaunis ja sopivan peittävä.

Pitkälahkeisia uima-asuja löytyy markkinoilta, mutta ne on suunniteltu pääasiassa kilpauimareille. Niissä on sellaisia teknisiä ominaisuuksia, jotka menevät tavallisella uimahallikävijällä ihan hukkaan.

Pirinen teki markkinatutkimuksen ja kuuli lukemattomia tarinoita siitä, miksi naiset eivät käy uimahalleissa. Useimmiten syy liittyi epämukavaan uima-asuun.

– Jokaisella naisella on oma juttunsa, eikä se aina liity liikakiloihin. Se saattaa olla esimerkiksi ruma arpi. Ajatuksena ei ole peittää naista, vaan tehdä fiilis mukavaksi, itsevarmaksi ja kauniiksi.

Ideastaan innostunut Pirinen törmäsi tuotekehityksen alkuvaiheessa liutaan uima-asuille asetettuja vaatimuksia. Niissä ei saa olla esimerkiksi ylimääräisiä saumoja tai roikkuvia osia.

– Uimahallit taistelevat jatkuvasti hygienian kanssa. Se ei ole tiukkapipoisuutta. Sillä on oikeasti merkitystä, miten ihmiset peseytyvät ennen kuin menevät uimaan.

Tuotekehitys oli luku sinänsä. Pirisen räväkkään toimintatapaan ei kuulu asioiden pitkällinen pyörittely, vaan hän haluaa ryhtyä heti toimeen. Käytännössä se tarkoittaa tuotekehityksen rahoittamista omasta kukkarosta omalla riskillä.

Uudet asut eivät suinkaan saaneet uimahalleissa varauksetonta vastaanottoa. Tarvittiin lukemattomia tapaamisia ja paljon uskoa omaan asiaan.

Nyt uimaleggingsit ovat sallittuja muun muassa Tampereen ja Espoon halleissa – ja tietenkin niiden kotikylässä Kangasalla.

Pirisen toimintatapaan kuuluu ideoida, tuotteistaa ja jatkaa matkaa. Nurkan takana odottavat jo uudet asiat. Yrittämisen vapaus on asia, joka antaa Piriselle tilaa hengittää.

Näin ei ole kuitenkaan ollut aina. Pirisen elämään kuului säännöllisen palkkatyön vaihe. Hän yritti keskittyä vain oman toimenkuvansa asioihin, mutta se oli vaikeaa ja turhauttavaa.

– Tunsin olevani kuin vanki lasikopissa. Keksin jatkuvasti uusia ideoita ja näin vahvasti suunnan, mihin yrityksen pitäisi mennä. Käytin kauheasti energiaa siihen, että pystyin pysymään omalla tontillani.

Suunta muuttui sinä päivänä, kun hän näki hissin seinällä tapahtumamainoksen. Haluaisitko tietää, mikä on elämäntehtäväsi? lapussa kysyttiin dramaattisesti.

– Osallistuin tilaisuuteen. Siellä kannustettiin tekemään asioita, jotka ovat oman intohimon alueel­le­. Siitä lähti kipinä yrittäjyyteen.

Pirinen on auttanut lukemattomia ihmisiä löytämään oman vahvuutensa kehittämänsä talenttihakkerointi-menetelmän avulla.

Hän on käyttänyt metodeja myös itseensä, ja löytänyt aivan uuden osaamisalueen – kirjoittamisen.

Miia ei olisi Miia, jos hän ei olisi jo rakentanut sen ympärille tuotetta.

Hän opiskelee parhaillaan käsikirjoittamista ja työstää samalla lasten fantasiakirjaa. Oikeastaan kyse on kokonaisvaltaisesta kokemuksesta, jossa yhdistyvät tarina luettavassa tai kuunneltavassa muodossa, musiikki ja lyhyet elokuvatrailerit.

– Lapsi voi itse valita, miten hän kokee tarinan.

Musikaalisesta perheestä kotoisin oleva Pirinen on säveltänyt osan tarinan musiikeista itse. Tarinan piti ilmestyä puoli vuotta sitten, mutta käsikirjoittajaopinnot ovat viivästyttäneet julkaisua.

– Mietin, että mikähän kustantamo lähtisi tällaiseen. Sitten päätin, että oma yritykseni Kipinätehdas muuttuu uudenlaisten, kokonaisvaltaisten kirjojen julkaisualustaksi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.