Arjessa mukana

Timerhan Järvinen aloitti sijoittamisen 16-vuotiaana mopopoikana ja neuvoo nyt muille, miten laittaa raha poikimaan: ”Koska eilen ei voi aloittaa, aloita tänään!”

Tuulimäen Nuorten ja Lasten Kodin omistajiin kuuluva Timerhan Järvinen neuvoo nykyään myös muita yksityishenkilöitä sijoittamisessa. Hän kiertää lisäksi puhumassa sijoittamisesta muun muassa muille yrittäjille.

Timerhan Järvinen oli 16-vuotias mopopoika, kun hän asteli paikallisen pankin tiskille kypärä kainalossaan ja ilmoitti haluavansa alkaa sijoittajaksi.

– Tiskillä minulle hymyiltiin ja sanottiin, että ensin pitäisi varata aika ja minä varasin. Siitä se sitten lähti, muistelee nyt 31-vuotias Järvinen, yksi Kangasalla toimivan Tuulimäen Nuorten ja Lasten Koti -perheyrityksen omistajista.

Hän ei osaa sanoa, mistä ajatus sijoittamisesta oli pälkähtänyt teinipojan päähän. Ainakaan kotona ja koulussa sijoittamisesta ei ollut puhuttu.

Säästäväinen poika oli kyllä ollut pienestä pitäen.

– Säästin aina saamani karkitkin niin, että ne ehtivät vanhentua ennen syömistä, hän nauraa.

Alun kompastuksista tärkeää oppia

Ensimmäiset kesätienesteistä kertyneet kympit menivät pankin suosittelemaan hajautettuun rahastoon.

Samalla Järvinen alkoi haalia tietoa sijoittamisesta lukemalla esimerkiksi aihetta käsitteleviä juttuja ja kirjoja.

– Silloin ei vielä ollut tietoa saatavilla niin helposti kuin nyt, kun tarjolla on esimerkiksi valtavasti aihetta käsitteleviä blogeja, podcasteja ja maksuttomia webinaareja.

Melko nopeasti hän alkoi tutkia ja hankkia myös suoria osakkeita pörssiin listautuneista yrityksistä.

– Jälkikäteen ajatellen tässä kohtaa olisi ehkä pitänyt perehtyä hieman tarkemmin siihen, mitä osakesijoittaminen on, ja välillä tuli otettua turpaankin. Toisaalta oli hyvä oppia tiettyjä asioita kantapään kautta alkuvaiheessa, kun puhuttiin vielä pienistä rahasummista, miettii Järvinen.

Myöhemmin hän on laajentanut sijoituksiaan myös asuntoihin ja start up -yrityksiin, joissa on omistajana sekä yksityisesti että muutama vuosi sitten perustamansa Timer Invest Oy:n kautta.

Sijoitusten hajauttaminen onkin yksi Järvisen sijoitusstrategian tärkeimpiä kulmakiviä.

– Hajauttaminen on osa riskinhallintaa. Jos tulee huonompia hetkiä esimerkiksi osakemarkkinoilla, silloin muut sijoitukset kantavat.

Järvinen muistuttaa, että riskit kuuluvat aina sijoittamiseen, ja se pitää hyväksyä. Omaa riskinsietokykyään hän pitää melko korkeana.

– Jollei ole valmis ottamaan yhtään riskiä, silloin sijoittaminen ei ehkä ole oma juttu. Itse pyrin hallitsemaan riskinottoa tekemällä pohjatyön mahdollisimman hyvin ja tutustumaan huolellisesti kohteisiin, joihin olen sijoittamassa.

Timerhan Järvinen ajattelee sijoittamisen pitkänä pelinä. – Haluan näyttää ennen kaikkea itselleni, että pärjään ja menestyn.

Pysy suunnitelmassa

Moni on miettii sijoittamisen aloittamista, mutta ei tiedä miten tai mistä lähtee liikkeelle.

Järvinen kannustaa aloittamaan sijoittamisen ”tänään, koska eilen ei voi aloittaa”.

–Ei tarvitse olla nero tai tietää paljon sijoittamisesta. Helppo jokaiselle sopiva tapa aloittaa on laittaa esimerkiksi sata euroa tai vaikka vain muutama kymppi kuukaudessa johonkin indeksirahastoon, hän suosittelee.

– Yleensä homma toimii kuten omalla kohdallani, eli ensimmäisen sijoituksen myötä aihe alkaa kiinnostaa ja alat ottaa enemmän selvää asioista.

Järvisen mukaan tärkeää on tehdä oma sijoitussuunnitelma ja pysyä siinä.

Viime aikoina sijoittajalta on vaadittu erityisesti malttia, kun markkinoita ovat heilutulleet korona, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja korkojen nousu.

Hätäiset liikkeet, äkkijarrutukset ja mielijohteet ovat sijoittamisen pahimpia virheitä.

Timerhan Järvinen
yrittäjä, sijoittaja

–Hätäiset liikkeet, äkkijarrutukset ja mielijohteet ovat sijoittamisen pahimpia virheitä. Sijoittajan ei koskaan pitäisi mennä sopulin lailla esimerkiksi jonkun uutisen perässä. Kauppalehti harvemmin kirjoittaa mitään sellaista, jota analyytikot eivät jo tietäisi.

Järvisen mukaan oma budjetti, riskinsietokyky ja sijoittamisen aikahorisontti ovat tekijöitä, jotka tulee huomioida omia sijoituksia miettiessä.

– Sijoituskohteen valinta riippuu siitä, onko sijoittamassa pitkällä aikajänteellä vai kartuttamassa varallisuutta esimerkiksi kodin tai mökin hankintaa varten.

Aika on sijoittajan paras ystävä

Järvinen itse sanoo ajattelevansa sijoittamista pitkänä pelinä. Hän muistuttaa, että aika on sijoittajan paras ystävä.

– Mitä kauemmin korkoa korolle -ilmiön antaa työskennellä itsekseen, sitä isommaksi varallisuutta tuottava lumipalloefekti muodostuu.

Järvisen tavoitteenaan sijoittajana on toki pääomiensa kartuttaminen, mutta myös oppia joka päivä uutta.

– Tykkään touhuta ihmisten kanssa ja imeä tietoa asioista. Olen mukana esimerkiksi muutamissa kasvuyrityksissä hallitustyönkentelyn kautta.

Järvistä ajaa eteenpäin myös halu näyttää ennenkaikkea itselleen, että pärjää ja menestyy.

Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen ei ole hänelle pakkomielle, mutta kylläkin päämäärä, jonka toivoo joskus saavuttavansa.

Riippumattomuus merkitsee Järviselle vapautta tehdä niitä asioita, joista aidosti nauttii.

–Itse tykkään esimerkiksi auttaa yrityksiä kasvamaan ja menestymään. Pitää muistaa, että Fortumit, Nordeat ja monet muut isot pörssiyhtiöt ovat kerran olleet pieniä aloittelevia yrityksiä, olisi hienoa päästä osaksi jotain tällaista kasvutarinaa.

Fakta

Timerhan Järvisen vinkit sijoittamisen aloittamiseen

  • Aloita tänään, koska eilen ei voi aloittaa. Indeksirahastot ovat hyvä ja turvallinen tapa aloittaa.
  • Älä laita kaikkia rahoja kiinni yhteen sijoitukseen tai edes muutamaan, jos tarvitset rahaa lyhyellä aikavälillä.
  • Kartoita oman taloutesi tilanne: mistä rahaa tulee ja mihin sitä menee. Sijoita ylijäämä.
  • Tee oma sijoitussuunnitelma ja pysy siinä.
  • Hyvinä aikoina pitäisi aina varautua huonoihin aikoihin.
  • Hanki tietoa sijoittamisesta. Hyvä perusteos on Seppo Saarion klassikko Näin sijoitan pörssiosakkeisiin.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä