Mainos

Nuorten työllistyminen on kohtalonkysymyksemme

MAINOS / JUSSI HAAVISTO

Talouskasvun jarruksi ja hyvinvointimme tulpaksi nousseen työvoimapulan ratkaisuksi on julkisuudessa noussut työperäinen maahanmuutto.
Viimeksi asiaa valotti pääministeri Marin kertomalla marraskuussa, että SDP tavoittelee 80 prosentin työllisyysastetta työperäisen maahanmuuton avulla. Eikä Marin ole ainoa, vaan läpi koko poliittisen kentän on toisteltu, että työperäisellä maahanmuutolla ratkaistaan Suomen työvoimapula.

Meillä olisi kuitenkin melko nopeakin ratkaisu tähän monia aloja vaivaavaan haasteeseen. Nimittäin maassamme on kymmenien tuhansien ihmisten suuruinen joukko vailla työtä. Kirjoitan nyt 18-29 -vuotiaista nuorista (vuonna 2019: 48 000 nuorta – lähde THL). Pelkästään Tampereella ja Pirkanmaalla heitä on useita tuhansia, arvioni mukaan lähes kymmenen tuhatta.

Olemmeko me aikuiset oikeasti näin piittaamattomia omista lapsistamme ja maamme nuorista? Meillä on valtava ongelma siinä, miten saamme nostettua nämä nuoret takaisin yhteiskunnan kelkkaan. Tätä erityisesti nuorista miehistä koostuvaa ”NEET-nuorten”(Not in Education, Employment or Training) ryhmää tulee tarkastella erityisen huolellisesti. On selvitettävä syyt työttömyyteen ja koulujen kesken jäämiseen.

Kohdennetuilla tukitoimilla ja räätälöidyillä toisen asteen koulutusohjelmilla voimme saada paitsi verraten nopean ratkaisun työvoimapulaamme, myös tarjottua valtavalle joukolle nuoria ihmisiä toivon valoisammasta tulevaisuudesta.

Kirjoitus julkaistu Tamperelaisessa 28.12.2022

KategoriaMainos

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.