Koti Pääkirjoitus Nepsy-perheitä ei saa jättää yksin

  Nepsy-perheitä ei saa jättää yksin

  1

  Toimitukseemme soitti hiljattain nepsy-lapsen äiti. Hän oli lukenut Sanomista lasten­suojelun tilanteesta, erityisesti työntekijöiden suuresta vaihtuvuudesta.

  Hän kertoi koskettavasti oman perheensä tilanteesta. Perheessä on neuropsykiatrisesti oireileva erityislapsi.

  Lapsen elämä sujuu helpoiten silloin, kun jokainen elämän yksityiskohta sujuu juuri niin kuin on ennakolta ajateltu. Ketä tulee kaverisynttäreille? Mitä siellä syödään? Mitä siellä tehdään?

  Me aikuiset tiedämme, että elämä ei mene juuri koskaan niin kuin on ennakolta suunniteltu. Siksi on sanomattakin selvää, että erityislapsi elää keskellä mielen kaaosta ja hän tarvitsee erityistä tukea oppiakseen selviämään siitä.

  Äiti halusi kertoa väsymyksestä, joka aiheutui koko perheelle, kun lapsi ei saanut tarvitsemaansa apua ja tukea riittävän ajoissa.

  Tilanne meni jopa niin pitkälle, että vanhemmat tekivät itse lasten­suojeluhakemuksen. Se tuntui väärältä, koska lapsen kuuluisi saada apua ilmankin.

  Viereisellä sivulla olevassa jutussa sosiaalityönjohtaja Kaisa Bragge toteaa, että kaupunki on tunnistanut ongelman ja nyt pohditaan parhaillaan, miten nepsy-perheitä voitaisiin parhaiten auttaa.

  Tämä on tärkeä askel. Nepsy-perheitä ei saa jättää missään olosuhteissa yksin, koska varhaisilla ja oikeilla tukitoimenpiteillä lapsi on mahdollista saatella kohti aikuisuutta.

  Avun hintalappu saattaa kuulostaa isolta nyt, mutta tulevaisuuden työkyvytön ihminen se vasta kallis onkin yhteiskunnalle.

  Sanotaan, että menetetty lapsi maksaa yhteiskunnalle miljoonia. Tähän on helppo uskoa.

  1 KOMMENTTI

  1. Tampereen seudun autismiyhdistys TSAU ry teki kartoituksen Kangasalan nepsyperheiden kokemuksista.

   Uskon että tämän kuun aikana valmistuvasta yhteenvedosta kaupunki saa hyviä vinkkejä palveluiden kehittämiseksi.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän