Koti Pääkirjoitus Ota kantaa mutta älä räyhää

  Ota kantaa mutta älä räyhää

  0

  Tällä viikolla vietetään Sanomalehtiviikkoa. Sen teemana on vaikuttaminen. Hyvä ja ajankohtainen aihe niin nuorille kuin vanhemmillekin, sillä vaikuttamisen kanavat ovat nykyisin monet.

  Yleisönosastoja on julkaistu sanomalehdissä maailman sivu. Mielipiteen julkaiseminen on sen verran pitkä prosessi, että yleensä äkkipikaisimmat ajatukset ehtivät hieman laimentua.

  Lisäksi toimitus toimii portinvartijana ja karsii pois laittomuudet, esimerkiksi herjaukset.

  Toisin on sosiaalisen median kanssa. Siellä voi nolata ja saattaa itsensä vaikeuksiin monella tavalla.

  Ensimmäiset tuomiotkin on jo nähty. Neljä naista, jotka syyttivät laulaja Tomi Metsäketoa seksuaalirikoksista, tuomittiin sakkoihin. Heillä ei ollut mitään ensikäden tietoa asiasta.

  Kangasalan Sanomat vierailee kouluilla aina pyydettäessä. Varsinkin isompien koululaisten kanssa on hedelmällistä keskustella sosiaalisen median pelisäännöistä.

  He kasvavat luontevasti sosiaalisen median toimintakulttuuriin. Heillä on hyvät mahdolli­suudet oppia toimimaan siellä asiallisesti, kun he saavat riittävästi oikeaa tietoa.

  Kukahan kouluttaisi aikuisia? Kangasalan sosiaalisen median ryhmissä esiintyy välillä rankkoja herjauksia, jotka täyttäisivät kirkkaasti rikoksen rajat, jos kohteet lähtisivät ajamaan asiaa käräjille.

  Myös väärät faktat, jotka perustuvat ainoastaan kirjoittajan omiin uskomuksiin, ovat arkipäivää.

  Par­haim­mil­laan sosiaalinen media loisi alustan inspiroivalla joukkoälylle, jonka voimin olisi mahdollista kehittää asioita yhdessä.

  Harva viitsii kuitenkaan tuoda avauksia julkiseen puintiin, koska useimmiten palkkana on saavillinen sontaa niskaan.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän