Uutiset

Katso tallenne kokouksesta: Valtuusto keskusteli tunteja palveluverkosta – äänestykset toivat kaksi muutosta

Kaupunginvaltuusto päättää toukokuun kokouksessaan palveluverkkosuunnitelman hyväksymisestä. Kuva: Heli Keskinen

Kangasalan kaupunginvaltuusto päätti tänään maanantaina muun muassa palveluverkkosuunnitelman hyväksymisestä. Suunnitelma on aiheuttanut paljon keskustelua ja sitä käytiin runsaasti myös valtuustossa. Keskustelu aiheesta kesti noin kolme tuntia ja se poiki viisi äänestystä. Kaiken kaikkiaan kokous venyi nelituntiseksi ja päättyi vasta kello 22:n jälkeen.

Palveluverkkosuunnitelman lisäksi valtuutettuja keskustelutti muun muassa tontin ostaminen Kaivannosta ja kotihoidon tuen kuntalisästä tehdyn valtuustoaloitteen hylkäävä vastaus.

Palveluverkkosuunnitelman äänestyksissä jäi yksi ääni antamatta, sillä valtuutettu Jussi Salminen (ps) joutui poistumaan kesken kokouksen.

Ensimmäisen kannatetun muutosesityksen kaupunginhallituksen esitykseen teki Simo Arra (kesk). Arra esitti, että palveluverkkosuunnitelmaan muutetaan ja Kuhmalahden kirjaston palvelut säilytetään vuoden 2024 tasolla. Muutosesitys kuitenkin kaatui äänin 29-21. Valtuuston esitykseksi tuli siis, että Kuhmalahden kirjasto muutetaan itsepalvelukirjastoksi sitten, kun Postin palveluille löydetään jatkaja.

Seuraavat kaksi muutosesitystä teki Jari Markkinen (sd). Ensimmäinen niistä koski Harjunsalon päiväkotia. Kaupunginhallitus esitti, että valtuusto valitsisi annetuista vaihtoehdoista sen, että Harjunsalon peruskorjaustarpeessa oleva päiväkoti myydään yksityiselle päiväkodille. Markkisen muutosehdotus oli, että vaihtoehdoista valitaan kuitenkin se, jossa päiväkodin A-rakennus puretaan ja uusi kunnallinen päiväkoti rakennettaisiin B-rakennuksen yhteyteen. Markkisen esitys voitti äänin 24-26.

Lisäksi Markkinen teki kannatetun muutosesityksen, jossa palveluverkkosuunnitelmaan lisätään lause siitä, että yksityisen varhaiskasvatuksen osuus ei saa ylittää 30 prosenttia kaupungin varhaiskasvatuksen kokonaistarpeesta. Markkisen esitys voitti äänin 22-28.

Neljännen kannatetun muutosesityksen teki Miia Kinnari (ps). Esitys koski Sahalahden kiinteistöjä. Kinnari esitti, että palveluverkkosuunnitelmaan lisätään lause siitä, että Sahalahden nuorisotilan selvittelyssä otettaisiin huomioon myös nykyisen Sahalahden terveyskeskuksen tilat ja niitä mietittäisiin jatkossa nuorisotilojen sekä omatoimikirjaston tiloiksi. Äänestys päättyi äänin 31-18 kaupunginhallituksen puolelle. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää. Kinnarin esitys ei tullut siten valituksi.

Palveluverkkoesityksessä esitetään päätöksen mukaisesti, että Sahalahdella
varhaiskasvatuspalvelut keskitetään Sahalahden päiväkodin tiloihin. Lisäksi Sahalahden vanhasta kunnantalosta ja monitoimitalosta esitetään
luovuttavaksi. Päätöksen mukaan Sahalahden nuorisotila pyritään pitämään kiinteistöjen myyntien toteutuessa nykyisellä alueella.

Viidennen muutosesityksen teki Hanna Holma (kesk). Holma esitti, että esityksestä poistetaan kohta tavoitteesta rakentaa jatkossa yli 100-paikkaisia varhaiskasvatuksen yksiköitä ja korvataan kohta tekstillä, että uusista yksiköistä tulee pedagogisesti ja toiminnallisesti tarkoituksenmukaisen kokoisia. Äänestys päättyi poikkeuksellisesti tasaääniin 25-25. Tilanteessa valtuuston puheenjohtajan Hanna Laineen (sd) äänestä tuli ratkaiseva. Laine äänesti pohjaesityksen mukaisesti, joten Holman muutosesitys ei tullut valituksi.

Valtuusto keskusteli paljon myös Kirkkoharjun koulun tulevaisuudesta. Palveluverkkosuunnitelmaan päätettiin kirjata esitys siitä, että koulu peruskorjataan ja korjauksen yhteydessä toteutetaan mahdollisesti myös koulun laajennus taiteen perusopetuksen käyttöön.

Valtuusto päätti Havisevan koulun tiloista kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti. Suunnitelmassa esitetään siis, että koulu peruskorjataan sitten, kun kaupungin taloudellinen tilanne sen sallii. Peruskorjauksen hinnaksi on arvioitu 8 miljoonaa euroa.

Katso tallenne kokouksesta tästä:

Sisältöä ei voida näyttääEvästeasetuksesi estivät tämän sisällön latautumisen. Nähdäksesi sisällön, sinun on annettava suostumus sosiaalisen median upotusten (YouTube, X/Twitter, Instagram, Facebook) käyttöön. Voit muuttaa suostumustasi painamalla tästä.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä
KategoriaUutiset

Yksi kommenttiKommentoi

  • deka20.5.2024 klo 20:12

    Panikki napulan painoa Kuin liksat lopuu

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.