Politiikkaan on pystyttävä luottamaan

0

Luottamus politiikkaan ja päätökseen tekoon on koetuksella paristakin syystä.  Vakavinta on ajoittain  esille tulevat ikävät tapahtumat, joissa luottamushenkilö tai virkamies on toiminut  ja käyttänyt asemaansa ja luottamustaan väärin. Vääränlainen toiminta heijastuu laajasti kaikkeen poliittiseen päätöksentekoon jossa luottamushenkilöt tai ehdokkaat saavat lokaa niskaan, nekin jotka eivät sitä ansaitse. Varsinkin  jos kansalainen kokee, että yhteiskunnan varoja ei käytetä oikein epäluulo valtaapitäviä kohtaan on voimakastakin. Silloin on syytä selvittää rehellisesti mikä järjestelmässä on pielessä, miten vääryyttä pääsee tapahtumaan. 

Kunnallisvaaleissa ehdokkaille esitetään oikeutetusti  kysymyksiä ja epäilyä, jotta luottamuksesta oltaisiin varmoja. Kohdallani mietin, miten vakuutan äänestäjän siitä  että olen luottamuksen arvoinen, miten vakuutan äänestäjän siitä että valtuusto on luotettava. 

Äänestäjälle on hyvä antaa mahdollisuus tutustua ehdokkaaseen  ja keskustella asioista, jotka epäilyttävät. Epäilyä saattaa ylläpitää tunne, että hänen asioita ei ole hoidettu hyvin aiemmin. Asioista kannattaa keskustella reilusti ja ottaa epäluottamus käsittelyyn äänestäjän kanssa.

Tästä johdannaisena pääsenkin toiseen asiaan, mikä mielestäni horjuttaa äänestäjän varmuutta antaa äänensä. Äänen antaminen on sydämen asia, siihen paneudutaan, se annetaan arvokkuudella henkilölle, jonka odotetaan hoitavan äänestäjälle tärkeitä asioita. Jokaisen ääni on arvokas. Mutta, nyt kun seuraa kädenvääntöä ja lokaa jota politiikassa heitetään, se ei lisää kenenkään luottamusta. Se ei kasvata äänestysprosenttia, vaan turhauttaa äänestäjän ja osa ei äänestä. 

Kun arvostelemme, nimittelemme, etsimme huonoja puolia toisistamme, niin samalla kerromme jotain itsestämme. Kerromme mielestäni sen, että emme luota toisiin ihmisiin, tai haluamme satuttaa muita, käytämme kaikki keinot, että pääsemme eteenpäin, tai meillä on valheellinen  mielikuva, että politiikka tarvitsee vain minua tai puoluettani, jota edustan. Olemme myös huonona esimerkkinä esim. nuorille, joita koetamme saada äänestämään, eli opetamme heille  asioihin vaikuttamista, mutta onko kyynärpää taktiikka oikea tapa.

Myös vanhuksen pitää voida luottaa ehdokkaaseen, jolle antaa äänensä. Pitää tuntea että juuri hänellä on turvallinen vanhuus ilman, että hän joutuu kuulemaan huonoja asioita vanhusten asioiden esillä pitämisestä. On ihmisryhmiä, jotka joutuvat lukemaan, että heillä ei olisi oikeus saada hoitoa tai tukea. Todella paha tunne tulee jos joku ajaa sellaisen ryhmän asiaa ja saa lokaa niskaansa. Sellainen loka siirtyy suoraan äänestäjään. 

Valtuustossa minä en haluaisi olla yksin, koska se ei ole yhden ihmisen paikka. Ehdokkaina on upeita ihmisiä joiden kanssa olisi upeaa tehdä yhteistyötä niiden asioiden eteen, jotka osaan varmasti ja oppia uutta kokeneemmilta. Valtuustossa ei  pärjää kukaan yksin. Hyvä kaupunki ja luotettavuus luodaan hyvällä yhteistyöllä, jossa uusilla ja vanhoilla on paikkansa. Hyvä  yhteistyö ja käytös vakuuttaa kuntalaiset siitä, että valtuusto toimii luotettavasti. Nuoret oppii hyvätapaista politiikkaa, koska ehdokkaat ovat esillä ja varmasti esikuvia monelle. 

Onnekseni Kangasalan kunnassa näen pääasiassa ystävällistä käytöstä  valtuutettujen kesken ja siksi uskon, että äänestysprosenttikin tulee olemaan korkea kunnallisvaaleissa.  Kaikille ehdokkaille toivotan osaltani onnea vaaleihin ja äänestäjiä kehoitan rohkeasti ottamaan yhteyttä. 

Jaana Heinänen

SDP kunnallisvaaliehdokas 2021

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ystävällisin terveisin: Jaana Heinänen, p. 040 4113608

Jos haluat tulla mukaan päättämään paremmasta arjesta – lähde SDP:n ehdokkaaksi kuntavaaleihin! Pääset mukaan ottamalla yhteyden johonkin näistä osoitteista:
hanna.laine@kangasala.fi
pekka.lahti@kangasala.fi
heikki_salmela@kolumbus.fi
isto.kaarne@kolumbus.fi
jari.markkinen@kangasala.fi

Ehdokkaaksi voit ilmoittautua myös tämän linkin kautta: https://sdp.fi/fi/kuntavaaliehdokkaaksi/

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.